Foto: Shutterstock

Cilvēki, kas apkrāvušies ar mantām un koferiem, kļuvuši par vienu no raksturīgākām pazīmēm mūsdienu lidostās. Bet visdrīzāk par paradumu ceļojumā ņemt visu iespējamo iedzīvi nākotnē nāksies aizmirst. Kļūstot populārākai ilgtspējīgo ceļojumu tendencei, daudzi galamērķi un lidsabiedrības sāk ierobežot bagāžas izmērus un veidus, raksta "BBC Travel".

Dubrovnika, Horvātija

2014. gadā Venēcija kļuva par pirmo pilsētu, kas centās aizliegt čemodānus uz riteņiem. Kaut arī vēsturiskajā Itālijas pilsēta tā arī netika ieviesti plānotie ierobežojumi, tomēr 2023. gadā to izdarīja Horvātijas pilsēta Dubrovnika. Šobrīd, apmeklējot Dubrovniku, ceļotāji aicināti savus koferus atstāt mājās vai tam paredzētās vietās pilsētā.

Foto: Shutterstock

Adrijas jūras pērle Dubrovnika jau labu laiku cīnās ar virstūrismu. Vietējie iedzīvotāji nav apmierināti ar nekontrolējamo ceļotāju pūli, tāpēc pat tika izveidots video materiāls, kas visiem atgādina par tūrisma etiķeti. Savukārt tagad pilsēta uzsākusi cīņu pret koferiem uz riteņiem, kas neglābjami bojā vēsturisko bruģi.

Pipa Gandertone, kas nodarbojas ar ilgtspējīgo ceļojumu attīstīšanu, uzsver, ka ceļotājiem ir tendence nododamās bagāžas koferus piepildīt pilnus līdz ar malām, jo vienkārši par šo svaru ir samaksāts. Taču smagie koferi palielina emisijas lidojuma laikā, bet galamērķī bojā ielu segumus, pa kuriem tiek vilkti neskaitāmi koferi. Viņa uzskata, ka lidsabiedrībām nākotnē būtu jānodrošina lielākas rokas bagāžas svara kategorijas, lai ceļotāji nebūtu spiesti ņemt līdzi nododamo bagāžu.

Alpu reģions

Slēpošanas kūrorti Francijā, Šveicē un Austrijā aicina slēpotājus savu personīgo inventāru atstāt mājās, bet visu nepieciešamo nomāt uz vietas. Vairs nav runa tikai par slēpēm, kūrorti piedāvā iznomāt absolūti visu, sākot no brillēm un beidzot ar ziemas jakām.

Tiek plānots, ka tādējādi tiks ierobežota lielizmēra bagāža, kā arī veicināta ilgtspējīga produktu patērēšana, jo cilvēkiem vairs nebūs jāpērk jauns ekipējums, ja viņi uz kūrortu plāno doties tikai vienu reizi. Vienlaikus slēpošanas kūrorti aicina ceļot ar vilcieniem, nevis lidmašīnām.

Japāna

Ātriem soļiem virzoties pretī ilgtspējīgai aviācijas nozarei, aviokompānija "Japan Airlines" nesen uzsāka izmēģinājuma programmu, kas ārzemju tūristiem sniedz iespēju laikus iznomāt apģērbus uz ceļojuma laiku, tādējādi novēršot nepieciešamību ņemt līdzi savu garderobi. Iznomātie apģērbi tiks nogādāti uz viesnīcu, kurā būs apmeties ceļotājs.

Programma "Any Wear, Anywhere?" tiek īstenota Tokijā, Osakā un Fukuokā un turpināsies līdz pat augusta beigām. Tā paredzēta, lai ceļotāji, kas dodas uz Japānu, varētu ņemt līdzi minimālu bagāžu. Lai gan koncepts patiešām spēj samazināt ceļotāju līdzi ņemtās bagāžas apjomu, tomēr ne visi uzskata, ka tas ir labākais problēmas risinājums.

Daži eksperti uzskata, ka ar šādām kampaņām vien nepietiks, būtiskāk šobrīd ir ieviest stingrus regulējumus. Piemēram, kompensācijas par lidojumu laikā radītajām emisijām.

Austrumāfrika


Nacionālajos parkos Kenijā, Tanzānijā un Ugandā tiek piedāvāti pasaulslavenie safari, kuru laikā var vērot neticami lielo dzīvnieku daudzveidību. Taču dodoties atpūtā uz šiem brīnumainajiem nacionālajiem parkiem ir svarīgi iegaumēt, ka līdz galamērķim visdrīzāk būs jālido ar maza izmēra lidmašīnu, kurā fiziski nevar salikt visus lielos koferus.

Foto: Shutterstock

Ceļojumu aģentūras "Cartology Travel" izpilddirektore Ketija Boate saka: "Mazākām lidmašīnām ir stingri svara ierobežojumi, kā arī daudzos reģionos tiek izmantotas lidmašīnas, kurās nevar pārvadāt koferus ar cietām malām – tie vienkārši neietilpst kravas nodalījumā. Turklāt, dodoties uz safari, nav nepieciešams daudz mantu. Augstas kvalitātes namiņos tiek piedāvāti higiēnas piederumi, dvieļi, pretiedeguma līdzekļi un kukaiņu atbaidīšanas līdzekļi, tādējādi samazinās vajadzība ņemt lietas no mājām." Turklāt safari nav pārģērbšanās šovs, bet gan dabas apbrīnošanas laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!