Foto: Publicitātes foto
No 1. līdz 4. maijam norisināsies ikgadējie pavasara laivošanas svētki "Bārtas pumpurs". Arī šogad četri novadi – Nīcas, Rucavas, Grobiņas un Priekules – apvienojušies, lai kopā radītu svētkus Bārtas upē. Katrs laivotgribētājs ir aicināts izvēlēties sev piemērotu laiku un dienu, kad doties piedzīvojumā pa Bārtas upi, jo šogad kopējs dalībnieku starts nenotiks.

Šogad sacensību virsvadību no Rucavas novada pārņēmis Nīcas novads. Šī gada pasākuma tēma – "Nīcas malači", cildinot Bārtas upes plostniekus, pastāstīja Nīcas novada tūrisma un vides speciāliste Sabīne Spāģe.

Nīcas senlietu krātuves vadītāja Gita Vanaga stāsta: "Pagājušā gadsmita sākumā plostnieki pa Bārtas upi baļķus pludināja uz Liepājas ezeru un tirdzniecības kanālā tos sagaidīja kuģi. Šis senais amats bija bīstams, skaudrs, skaists un savā ziņā pat romantisks – plostnieki upes malā kurināja ugunskurus, jo vienas dienas laikā ne vienmēr varēja baļķus aizpludināt. Vēlamies godināt Bārtas upes plostniekus, jo Nīcā šī amata brāļu bijis daudz."

Katram uz plosta bijis savs pienākums, piemēram, enkurniekam bija jāmāk plostu norakt piemērotākajā vietā, bet malači atbildēja par to, lai tas neuzskrietu krastam. Baļķus pludināja ne tikai Bārtas upē, bet arī mazajās upītēs – Vārtājā, Otaņķē, Toselē un citās. Pēdējās ziņas par koku pludināšanu Nīcā pieejamas no 1952. gada.

Foto: Publicitātes foto

Lai arī valstī ir noteikti ierobežojumi un līdz ar to pulcēšanās ir aizliegta, rīkotāji ir raduši risinājumu – katra komanda var doties laivu braucienā sev izvēlētā laikā un dienā. Distances garums paliek nemainīgs – aptuveni 12 kilometri. Organizatori aicina dalībniekus būt sociāli atbildīgiem un ievērot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Laivu starts paredzēts apzīmētā vietā "Laņģeris", bet finišs atpūtas bāzē "Ods". Kontrolpunkti tiks veidoti attālinātā versijā jeb dalībniekiem būs atstātas norādes ar veicamo uzdevumu vai jautājumu katrā kontrolpunktā. "Bārtas pumpurs" nav ātruma sacensības, tomēr 12 veiksmīgākās komandas tiks apbalvotas ar lieliskām balvām no visu četru novadu uzņēmējiem.

"Bārtas pumpurs" norisināsies jau septīto gadu ar mērķi popularizēt Bārtas upi kā laivošanas galamērķi un novadu tūrisma piedāvājumu, veicinot dalībnieku zināšanas par upes, dabas, vēstures un kultūras vērtībām.

Pasākuma nolikums atrodams šeit, savukārt sekot līdzi jaunumiem iespējams te un te.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!