Ainavisku taku meklējumos dodamies iepazīt Amatas upes taku. Tās kopējais garums vienā virzienā ir aptuveni 21,5 kilometri, bet tā nosacīti sadalīta četros posmos, lai ikkatrs var izvēlēties sev piemērotāko: Amatciems–Melturi (5 km), Melturi–Kārļi (3,5 km), Kārļi–Zvārtes iezis (3,5 km) un Zvārtes iezis–Veclauču tilts (3,5 km). Taka nav apļveida, tāpēc jārēķinās, ka tikpat tāls ceļš būs jāmēro arī atpakaļ.

Iepazīšanās nolūkos izvēlēts maršruts no Veclauču tilta, kur ierīkota arī autostāvvieta, līdz Zvārtes iezim. Iecienīts maršruts gan ģimenēm, gan fotogrāfiem, gan azartiskiem velobraucējiem, kurus nebiedē ne koku saknes, ne stāvākas nogāzes. Bērnu ratiņus un citus braucamos gan labāk pataupīt citai takai – te jābauda Amatas upes bagātības, skaistie iežu atsegumi un vizbulīšu mežs. Labiekārtotā Amatas upes taka vijas gar pašu Amatas upi un ir gana aizraujoša gan lieliem, gan maziem gājējiem.

Pēc 3,5 kilometriem, sasniedzot Zvārtes iezi, var atvilkt elpu un nodoties nesteidzīgam piknikam. Kurš pirmais nāk, tas bauda līdzpaņemtos gardumus pie kāda no galdiņiem. Ir arī vairākas ugunskura vietas un neliels spēļu laukums. Vien jārēķinās, ka piknika vietā ir klajums, kur vējam ieskrieties. Ja pietiek spēka, var doties izpētīt arī pašu iezi – šķērsot kājnieku tiltu, pievarēt kāpienu pa trepēm, lai uz Zvārtes iezi un Amatas upi palūkotos no augšas. Ja reiz esi ticis līdz augšai, jādodas "Meža mātes valstībā" – tā ir aptuveni kilometru gara taka, kas izmet nelielu loku caur mežu un noved atpakaļ lejā pie kājnieku tilta.

Kad viss apskatīts, var doties atpakaļ pa to pašu taku, bet ceļš atpakaļ, kā jau parasti, iet raitāk, jo viss jau sabildēts un apjūsmots turpceļā.

Nesteidzīgā pastaigā kopā ar diviem maziem bērniem kopumā noieti astoņi kilometri trīs stundās un 30 minūtēs.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!