Sestdien, 5. septembrī, pulksten 21 Bauskas pilī varēs klejot pa Visuma plašumiem, ielūkoties Mēness sejā, meklēt noslēpumainās zvaigznes un krāšņākos zvaigznājus, bet astronomi Arnis un Anna Ginteri dalīsies noslēpumos par tiem, pastāstīja Justīne Zaķe, Bauskas pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste.

Lai cik tālu lūkotos pagātnē, cilvēkiem vienmēr ir interesējušas mirdzošās gaismiņas naksnīgajās debesīs. Tām piedēvētas pārdabiskas spējas. Tās saistītas ar dievībām un īpašiem notikumiem. Zvaigznēs savu un valstu nākotni ir mēģinājuši saskatīt gan valdnieki, gan tirgotāji, gan vienkārši zemnieki. Laika gaitā ir mainījusies mūsu izpratne, pieaudzis zināšanu apjoms.

Vai zinājāt, ka 1922. gadā starptautiskā astronomu kongresā zvaigznājiem tika noteiktas robežas? Visu debesjumu toreiz sadalīja 88 apgabalos. Katram apgabalam saglabāja seno nosaukumu un noteica apzīmējumu latīņu valodā. Tagad par zvaigznāju sauc debess apgabalu ar noteiktām robežām, kurā ietilpst visas tajā esošās zvaigznes un citi objekti - miglāji, galaktikas, zvaigžņu kopas.

Arī šogad Bauskas pils tornī ar teleskopu varēs vērot zvaigznes. Apmeklētāji gan aicināti būt iecietīgi un saprotoši, jo pils tornī vienlaikus var atrasties ierobežots skaits cilvēku, taču visiem, kuri vēlēsies, izdosies ielūkoties teleskopā, sola pasākuma organizatori.
Pasākums paredzēts nesteidzīgiem zvaigžņu vērotājiem. Vakari kļūst vēsāki, jāģērbjas siltāk, droši līdzi var ņemt arī pledu.

Organizatori gan piebilst, ka nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā astronomu lekcija, un zvaigžņu vērošana tiks atcelta.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Bauskas pils muzeja kasē un rezervēt pa tālr. 63923793, 63922280 vai e-pastu: bauska.pils@gmail.com.

Biļetes cena: 3 eiro pieaugušajiem, 1,50 eiro mācību iestāžu audzēkņiem.
Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja pasākumā bez maksas.

Sīkāka informācija pieejama mājaslapā: www.bauskaspils.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!