Foto: Publicitātes foto
Netālu no Rīgas, bet pilnīgi noteikti prom no burzmas, steigas un apkārtējiem trokšņiem – tādas ir brīvdienas Zvejniekciemā. Saulkrastu novada pašvaldības vecākā tūrisma speciāliste Līga Bērziņa "Tūrisma Gidam" sagatavojusi ceļvedi, kā nesteidzīgi izbaudīt brīvdienas šajā nelielajā ciemā, kura nosaukums jau pasaka priekšā, kāda atmosfēra te valda.

Labākais veids, kā iepazīt un atklāt Zvejniekciema šarmu, ir doties pārgājienā, tāpēc ieplāno minētos apskates objektus un izbaudi akmeņaino piekrasti un ievērojamākās ciema apskates vietas.

Zvejniekciema akmeņainā pludmale

Sākas aiz Kuņurdziņas un stiepjas līdz Skultes ostai. Ziemas periodā akmeņi apledo ar jūras šalkām, kas veido neatkārtojumu dabas mākslu.
Starp citu, Zvejniekciems un tā akmeņainā pludmale ir mākslinieku un fotogrāfu iecienītākā Saulkrastu piekrastes daļa.

Arhitektes Martas Staņas mantojums – kultūras nams "Zvejniekciems" un Zvejniekciema vidusskola


Latviešu modernisma arhitekte, dizainere un skolotāja Marta Staņa, kas iekļauta Latvijas kultūras kanonā, Zvejniekciemā projektējusi divas daudzstāvu dzīvojamās mājas skolotājiem, Zvejniekciema vidusskolu un kultūras namu. Zvejniekciemā ir arī arhitektes pašas projektēta vasarnīca.

Zvejniekciema kultūras namu atklāja 1956. gada, un tas tajā laikā bija viens no modernākajiem ne vien Rīgas rajonā, bet visā republikā. Centrālā telpa kultūras namā ir lielā skatītāju zāle 700 skatītājiem. Šobrīd tur notiek lielākie kultūras pasākumi Saulkrastos.

Aģes upe un promenāde

Aģe, arī Skultes upe, ir Vidzemes piekrastes upe Siguldas, Limbažu un Saulkrastu novados. Iztek no Aģes ezera, uzņem arī Aijažu ezera ūdeņus. Pie Skultes ostas un Aģes ietekas jūrā izveidota promenāde, kur doties pastaigās. Te izveidota arī jahtu piestātne. Aģes grīva jau kopš seniem laikiem izmantota kā kuģu patvērums vētrās, jo jūrā atradies dabisks akmeņu valnis.

Skultes osta

Kad 1937. gadā Skultē viesojās prezidents Kārlis Ulmanis, viņš nospriedis, ka Vidzemes pirmajai ostai jātop tieši tur. Vizītes laikā viņš nolūkoja ne tikai vietu ostai, bet arī kādu varenu akmeni, kas jaunajā ostā jānoliek goda vietā uz mola. Jau tā paša gada rudenī sākās Skultes ostas būvniecības darbi. Molu izveidei akmeņus zvejoja laukā no jūras gultnes. Divus gadus vēlāk notika vērienīgs ostas atklāšanas pasākums, uz kuru ieradās viesi pat no Liepājas.

Skultes ostu var pozicionēt arī citādi – lielākā no mazajām Latvijas ostām. Tagad Skultes osta ir moderns uzņēmējdarbības centrs, kas lepojas ar jauno infrastruktūru. Osta piemērota un ērta daudziem kravu pārvadātājiem, jo nereti kravas ir vieglāk nogādāt Skultes ostā, nevis vest uz Rīgu.

Skultes ostas Ziemeļu mols

Skultes ostas ziemeļu mols būvēts 1937.–1939. gadā un līdz mūsdienām piedzīvojis vairākas rekonstrukcijas. Mols veidots no betona un akmeņiem. Tā ir brīnišķīga vieta, kurp doties, lai izbaudītu saulrietu, meditatīvu iešanas prieku, pārvarot šķēršļus – kustīgus akmeņus un sperot nevienādus soļus. Mols iesniedzas līcī aptuveni puskilometra garumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!