Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Ja tev patīk aktīvu atpūtu apvienot ar jaunu zināšanu ieguvi, tad Cīrulīšu dabas takas ir īstais maršruts, ko ieplānot brīvdienās. Te, pastaigā pa labiekārtotām takām teiksmainā vietā, var izzināt Gaujas ielejas attīstību no ledus laikmeta līdz mūsdienām, turklāt, ir trīs dažāda garuma takas, tādēļ vari izvēlēties sev piemērotāko.

Gaujas ielejas teritorijā ir trīs labiekārtoti vieglas pieejamības maršruti 2,7 kilometru, 3,5 kilometru un 6,2 kilometru garumā, vēsta Cēsu novada tūrisma mājaslapa. Dodoties iedvesmojošā pārgājienā pa šīm takām, atklāj Gaujas upes un apkārtējās dabas attīstības vēsturi un rodi izsmeļošas atbildes uz jautājumiem, kā radusies upe, kādi senie augi te bijuši, kādi bija pirmie iedzīvotāji un citiem, kas tev ļauj uzzināt vairāk par šo vietu un sniegt priekšstatu par senatni un norišu attīstību līdz pat šodienai.

Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Pastaigas laikā var ne tikai baudīt skaisto ainavu un uzzināt vairāk par apkārtnes vēsturi, bet apskatīt arī citus aizraujošu dabas objektus: iespaidīgās Spoguļklintis jeb Cīrulīšu klintis, Gaujas vecupi un senleju, Dzidravotu, strautu ūdenskritumus, Līgavas alas.

Cīrulīšu dabas taku sākums meklējams Žagarkalna kempinga teritorijā. Takas piemērotas nūjotājiem un velobraucējiem ar labu fizisku sagatavotību. Velotūristiem īpaši piemērots būs posms no kempinga līdz atpūtas kompleksam "Rakši", ieteikts "Latvia Travel" mājaslapā. Takām ir mainīgs reljefs, tāpēc tās nav ieteicamas pārgājieniem ar bērnu ratiem, brīdina Cēsu novada tūrisma mājaslapā. Toties te atļauts atpūsties ar četrkājainajiem mīluļiem. Karti un plašāku informāciju par maršrutu, skati, kikšķinot šeit.

Cīrulīšu dabas taku Gaujaslīču posms vijas pa Cēsu mazajām ieliņām un taciņām gar Gauju; tas ļaus iepazīt dabas vērtības, biotopus, Latvijas Sarkanajā grāmatā ierakstītās augu sugas, koka arhitektūru un kultūrainavu. Te var baudīt visu četru gadalaiku krāšņumu Vidzemes pērles Gaujas krastos. Karti un informāciju par maršrutu, skati, kikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!