Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 5.jūlijā, Dobels novada visos muzejos un senu mantu glabātuvēs būs atvērto durvju diena, kad apmeklētājiem būs vienreizēja iespēja savām acīm skatīt to, kas ikdienā apskatei nav pieejams - unikālas privātkolekcijas un muzeju krājumu, informē Dobeles Tūrisma informācijas centrs.

Dobeles novada unikālu kolekciju īpašnieki interesentus sestdien, 5.jūlijā, ciemos gaidīs no plkst.10.00 līdz 16.00, šajā laikā viņi atbildēs uz jautājumiem un izrādīs savus krājumus. Šajā laikā bez maksas ikvienam būs atvērti arī visi novada muzeji.

Piemēram, Dobeles Novadpētniecības muzeja darbinieki tikai šajā dienā no savām slēptuvēm gaismā būs izcēluši tos dārgumus, kuriem pastāvīgajā ekspozīcijā parasti neatrodas vieta un kas tikai dažreiz tiek eksponēti izstādēs.

Savukārt Penkules pusē ir divi aizrautīgi senu lietu krājēji - Vasilijs Cjupka savu kolekciju "Abrakašos" veido kopš 1990.gada un savācis vairāk nekā 150 dažādu pulksteņu un apmēram tikpat daudz radioaparātu. Viņa kolekcijā ir arī televizoru "vectētiņi" un spoži patvāri. Turpat pārbūvētajā saimniecības ēkā ierīkota saimnieka darbnīca, kur tiek "atdzīvināti" vecie radioaparāti.

Privātkolekciju savās lauku mājās "Dzintari" izveidojis arī Tālivaldis Ikarts. Nelielā namiņā apmeklētāji var aplūkot seno laiku radioaparātus, patafonus, magnetofonus, šujmašīnas, arī agrāko laiku militāro sakaru aparatūru un citus vecus "verķus". Par katru no tiem kolekcionāram ir savs stāsts. Apmeklētājiem būs vienreizēja iespēja noklausīties, kā uz niecīga patafoniņa skan vecā "Bellacord" skaņuplate.

Abas lauku mājas atrodas pavisam tuvu Penkules centram, pie Auces šosejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!