"Tas īpašākais te ir pats ezers, kas ir dziļākais Baltijas ezers. Pēc 1938. gada mērījumiem ir noteikts – ezera dziļums ir 65,1 metrs," radio raidījumā "Pa dobys stygom pi myusim Latgolā" atklāj Dabas aizsardzības pārvaldes vecākā valsts vides inspektore Irēna Skrinda.

Drīdža ezers atrodas Krāslavas novada Kombuļu, Krāslavas un Skaistas pagastu teritorijās. Šī ir Natura 2000 teritorija. Dabas parkā ir konstatētas vairākas Latvijā aizsargājamas augu un putnu sugas, kā arī Eiropas savienības līmenī sargājamas dabas vērtības.

"Ezera vērtība ir tā, ka Drīdzis ir ļoti tīrs. Vidusdaļā ezeru pētnieki ir noteikuši, ka šis ezers atbilst mezotrofam ezeram, kas nozīmē, ka ezers ir piemērots tīru vietu aizsargājamiem augiem. Ūdens apmaiņa šeit ir ļoti lēna, un ezers ir stratificēts. Tas nozīmē, ka ūdens te iesilst līdz noteiktam līmenim un ūdens temperatūra ir pastāvīga gan vasarā, gan ziemā," radio raidījumā atklāj Irēna Skrinda.

Viņa arī izklāsta šajā teritorijā konstatēto sugu daudzveidību. "Te ir divas salīdzinoši īpašas sugu zivis, kas dzīvo šajā ezerā. Un, tā kā ūdens kvalitāte atbilst tādiem ezeriem, kas ir piemēroti lašveidīgo zivju dzīvei, tad šeit arī ir sastopami repši un ezera salakas. Runājot par putniem, te ir arī griezes, un meža biotopos ir aizsargājamās dzeņu sugas. Un ir arī tādi plēsīgie putni kā niedru lija. Mitrākajās vietās aug naktsvijoles, un ir konstatētas arī vienziedu krastenes un dortmaņu lobēlijas, kas raksturīgi tīriem, labas kvalitātes ezeriem."

Irēna Skrinda raidījumā arī stāsta, ka Drīdža ezeram ir grūti piekļūt, jo apkārtnē ir daudz privātu zemju un ir liela iežogota teritorija, kura ierobežo šīs unikālās teritorijas apskati. Tomēr Drīdža apkaimē iespējams apmesties viesu mājās pie paša ezera vai pat izpētīt tā dibenu un zemūdens pasauli, nirstot dziļākajā Latvijas ezerā.

Radio raidījumu "Pa dobas stygom pi myusim Latgolā" klausieties ceturtdienās pulksten 16.50 "Divu Krastu radio" (ar atkārtojumu piektdien pulksten 18.50), kā arī
pulksten 11.25 "Latgales radio" (atkārtojums piektdien 16.50) vai www.pimyusimlatgola.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!