Foto: Jānis Segliņš
Gulbenes novads var lepoties ar skaisto dabu, vietējiem tūrisma uzņēmējiem un saimniecībām, kā arī ar nozīmīgo kultūrvēsturisko mantojumu. Ja ceļa vējš atpūtis uz šo pusi, pavisam noteikti jāiegriežas Stāmerienā apskatīt pili, kas krāsu gammas un torņu dēļ savā ziņā līdzinās pasaulslavenajai Disneja pilij.

Stāmerienas pils celta 1830. gados, taču 1905. gada revolūcijai sākoties, Stāmeriena bija nozīmīgs nemiernieku centrs, un šo cīņu laikā revolucionāri pili nodedzināja, vēstīts ''Visit Gulbene'' mājaslapā. Tā tika atjaunota 1908. gadā, iegūstot jaunu izskatu, – pārbūvēšanas darbu rezultātā pils ieguva neoklasicisma un jūgendstila iezīmes. 1930. gados Stāmerienas pilī dzīvojis pasaulslavenais itāļu rakstnieks, romāna "Gepards" autors Džuzepe Tomazi di Lampeduza, kas bija precējies ar baronesi Aleksandru fon Volfu. Par Stāmerienas pils pēdējo īpašnieku kļuva Aleksandras fon Volfas pirmais vīrs barons Andrejs Pilars fon Pilhau. 1930. gadu beigās īpašnieki bija spiesti pamest dzimteni. Otrā pasaules kara laikā ēka tika izmantota armijas vajadzībām, no 1945. līdz 1965. gadam ēkā atradās lauksaimniecības tehnikums, bet vēlāk – padomju saimniecības "Stāmeriena" kantoris un ciema padomes izpildkomiteja. Kopš 2016. gada pils pieejama apmeklētājiem.

Stāmerienas pili ieskauj gan ainavu stila parks, gan ezeri: no rietumiem – Stāmerienas, no ziemeļrietumiem – Pogas. Abus ezerus savieno kanāls, kas tek cauri pils parkam. Parka lepnums ir Mīlestības ozoli, par kuriem izveidojusies leģenda: pils dārznieks iemīlējies barona meitā, bet meita bija apsolīta citam baronam. Meitas kāzu dienā dārznieks iestādījis divus ozolus un savijis tos kopā. Tie turpina augt vēl šobaltdien.

Gulbenes novada pašvaldība ir veikusi atjaunošanas un restaurācijas darbus Stāmerienas pils fasādei, jumtam un logiem. Renovācijas laikā atjaunota astoņu šķautņu stikla piramīda jumtā virs galvenajām pils kāpnēm. Kopš 2019. gada 30. novembra pils atkal ir atvērta apmeklētājiem. Kā pils atdzimusi, lūko te.

Ieejas maksa pilī pieaugušajiem ir 3 eiro, bet skolēniem, studentiem, senioriem un personām ar invaliditāti – 2 eiro. Tāpat pilī atrodas tūrisma informācijas centrs, kas piedāvā gida pakalpojumus, informāciju par atpūtas iespējām Gulbenes novadā un citviet Latvijā un citas iespējas. Vairāk par Stāmerienas pili un tās piedāvātajām iespējām lasi šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!