Foto: F64
Viena no vietām, kur parasti ziemas aukstumā iespējams lūkoties uz dabas mākslas darbiem, ir Ziemeļu forti Liepājā. Sals sastindzinājis nocietinājumu apskaujošās šļakatas, skatam paverot brīnišķās spelgoņa rotas.

Ziemeļu forti ir Liepājas cietokšņa sastāvdaļa un būvēti, lai pasargātu Liepājas jūras kara bāzi no iespējamā ienaidnieka uzbrukuma. Nocietinājumu sistēma apjoza visu pilsētu. 1908. gada novembrī, mazāk nekā 10 gadus pēc tā uzbūvēšanas, Liepājas cietoksni likvidēja, jo atzina, ka tā celtniecība bijusi stratēģiska kļūda. Daļu lielgabalu demontēja un aizveda uz Kauņas cietoksni Lietuvā, daļu pārkausēja. Artilērijas baterijas, pazemes būves un pulvera noliktavas mēģināja spridzināt, taču tas nedeva gaidīto rezultātu, un tā cariskās Krievijas tā laika jaunākā un modernākā cietokšņa paliekas ir saglabājušās līdz mūsdienām.

Plašāk lasi šeit, savukārt turpinājumā dzestra pastaiga pa Ziemeļu fortu teritoriju.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!