Sildu purva taka ir neparasts objekts, ko apskatīt var tikai vasaras sezonā, turklāt tikai gida pavadībā. Tomēr tās apkārtnes neskartums un miers, kā arī skaistā ainava ir tā vērta, lai dotos kārtīgā rudens pastaigā pa šo Teiču purva daļu un no augšas uz visu palūkotos no Kristakrūga torņa.

Sildu purva taka ir aptuveni 3,5 kilometrus gara, tātad ideāli piemērota atpūtai dabā, bet pastaiga pa to pārlieku nenogurdinās. Tā 2013. gadā Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) to atjaunojusi. Ejot pa šo taku, paveras brīnišķīgas, neskarta purva ainavas un iespējams iepazīt dažādus purva tipus (augstie sūnu, pārejas un zāļu). Tāpat te dzīvē var vērot akačus, par ko daudzi lasījuši vien pasakā par Cūkausi, un lāmas, pašam ejot pa purva laipu drošo pamatu. Sildu taka ved arī gar diviem purva ezeriem - Sildu un Dzērvītes.

Iepazīt šo unikālo dabas nostūri iespējams tikai kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes gidu. DAP ir noslēgusi arī līdzdarbības līgums ar Lauru Biķernieci. "Tas nozīmē, ka arī viņa ir tiesīga vest ekskursantu grupas pa šo taku. Apmeklējumam darba dienās var pieteikties, zvanot Laurai Biķerniecei pa mobilā tālruņa numuru 20021220. Dalībnieku skaits grupā ir līdz 15 cilvēkiem," stāsta pārvaldes pārstāve Elīna Ezeriņa.

Līdz ar taku Teiču purva malā, Atašienes pagasta Kristakrūgā, uzbūvēts arī 27 metrus augstais Kristakrūga tornis. No skatu torņa paveras iespaidīgs skats uz apkārtnes daudzkrāsainajiem Teiču purva plašumiem. Torni var apmeklēt visu gadu. Tas atrodas pie šosejas Jēkabpils-Rēzekne, 13,5 kilometru attālumā no Varakļāniem Jēkabpils virzienā.

Teiču dabas rezervāts ir viens no četriem Latvijā izveidotajiem dabas rezervātiem. Šī ir nozīmīga putnu atpūtas vieta pirms sezonālajām emigrācijām, rudenī te vienkopus iespējams ieraudzīt pat 1500 dzērvju un 8000 zosu. Purvā piemērotu vietu riestiem atraduši arī rubeņi. Lai saudzētu purva neskarto dabu, apmeklētājiem šī teritorija ir atvērta laika posmā no 1. jūnija līdz 31. oktobrim, turklāt tikai DAP darbinieku pavadībā.

Jāpiebilst, ka nedēļas nogalē, dodot iespēju ikvienam interesentam izzināt vienu no Latvijas lielākajām aizsargājamajām teritorijām – Teiču dabas rezervātu, Dabas aizsardzības pārvalde aicina uz pasākumu "Teiču purva vilinājums", kura laikā DAP darbinieku vadībā interesenti varēs doties pārgājienā pa Sildu purva taku, iepazīt purva ainavu no Kristakrūga skatu torņa un piedalīties vides spēlēs un radošajās darbnīcās, pastāstīja Elīna Ezeriņa.

Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!