Foto: Mareks Gaļinovskis/FotoMan.lv

Pirms 50 gadiem, spēlējot orķestrim, svinīgi tika atklāts Siguldas trošu vagoniņš, īsā braucienā savienojot krastus starp Siguldu un Krimuldu. Kāds ir tā tapšanas stāsts, un ko vēl apskatīt Siguldas pusē? Lūk, turpinājumā!

Sigulda un Turaida jau izsenis bijusi viena no romantiskākajām vietām Latvijā. Un arī vagoniņa stāsts ir mīlestības pilns. Kā "Tūrisma Gids" skaidroja jau iepriekš, ideja par trošu ceļu ar vagoniņu radusies siguldietim Aivaram Janelsītim. Tie bijuši pēckara gadi, kad tilts pār Gauju vēl nav bijis atjaunots. Aivars sēdējis Gaujas kreisajā krastā, Siguldas pusē, un domājis, kaut varētu gluži kā putns pārlaisties pāri Gaujai un biezajiem mežiem uz Krimuldu, kur sanatorijā par medmāsiņu strādājusi viņa mīļotā Genoveva. Dažus gadus vēlāk, kad Aivars ar Genovevu jau bija precējušies, kādā žurnālā publicēts raksts par pasažieru trošu ceļiem Gruzijas kalnu pilsētā Čiatūrā. Aivars nolēmis, ka šo ideju vajadzētu īstenot arī Latvijā, tāpēc sarakstījies ar gruzīnu inženieri un trošu ceļu autoru. Abi tā sadraudzējušies, ka vēlāk gruzīni augstsirdīgi paziņojuši, ka dāvinās Siguldai tehnisko projektu un iekārtas, lai vagoniņš varētu tapt. Nu vairs nevarējuši atkāpties, un ideja tika īstenota, lai arī ne bez aizķeršanās – darbā pagāja gandrīz 10 gadi. Vairāk par Siguldas trošu vagoniņa vēstures līkločiem lasi te.

Šodien brauciens ar Siguldas vagoniņu vienā virzienā ilgst septiņas minūtes. Braucienā laikā iespējams redzēt Siguldas un Turaidas pili, Krimuldas muižu, kā arī Bobsleja un kamaniņu trasi. Siguldas vagoniņš ir atvērts braucieniem 365 dienas gadā, minēts "Sigulda Aizrauj" Feisbuka kontā.

Lai gan, kā minēts "Zipline.lv" mājaslapā, šobrīd sezona individuāliem lidojumiem ir slēgta un jaunā sezona atsāksies 2019. gada maijā, jāpiebilst, ka turpat atrodas arī "Zērglis" jeb nobrauciens pa trosi gluži kā putna lidojumā, vērojot to pašu brīnumaino ainavu. Nobrauciena laikā cilvēks atrodas iestiprināts speciālā konstrukcijā, guļus pozīcijā ar seju uz leju. Brauciena garums ir aptuveni 650 metru, ilgums – aptuveni minūte. Vairāk par šo adrenalīna bagāto atrakciju lasi te.

Ko vēl apskatīt šajā pusē?

Informatīvie tūrisma bukleti ir piesātināti ar informāciju, ko ir vērts redzēt un baudīt Siguldā – tūrisma, kultūras, vēstures, sporta un citās jomās. Īpaši skaista ainava paveras uz jau iepriekšminēto Gaujas senleju, bet patīkami sniegotu atmosfēru var baudīt arī Svētku laukumā, kā arī dažādajās pastaigu takās, kas caurvij pilsētas klusākās vietas.

Foto: Mareks Gaļinovskis/FotoMan.lv

Runājot par klintīm un smilšakmens atsegumiem, vērts apskatīt Velnalas klinti, kura atrodas Piķenes kraujā. Klinšu siena ir 250 metrus gara, 15 metrus augsta, un 8 metrus virs ūdens līmeņa klintī atrodas Velnala. Saistoši šķitīs arī klints atsegumi un smilšakmens veidojumi starp Kraukļu un Pēteralu, kā arī vērts aplūkot Raganu katlu, kas ir milzīga grava, kura atrodas Daudas upes teritorijā. Tā ir 30 metrus augsta, 20 metrus plata. Kā šīs visas vietas ērti aplūkot vienā Siguldas apciemošanas reizē, meklē te.

Tie, kas vēlas apskatīt pilsētas zīmīgākos skatus, vērts doties šajā izmēģinātajā un pārbaudītajā maršrutā, kas ilgst nepilnas trīs stundas, bet iekļauj dažādas zīmīgas apskates vietas. Maršruta sākuma punkts ir Siguldas pilsētas centrs un tālāk ceļš ved gar Siguldas Bobsleja un kamaniņu trasi, kājinieku tiltu, Gaujas tiltu un Turaidas pili, Krimuldas muižas teritoriju, Siguldas Spieķu parku un citiem apskates objektiem. Plašāk ar maršrutu iespējams iepazīties šeit.

Foto: Simona Čeičiniece

Ja ceļi veduši uz Siguldu, jāapmeklē arī Daudas ūdenskritums, kas pēc augstuma tiek uzskatīts par trešo lielāko Latvijā. Ūdenskritums atrodas ļoti skaistā vietā un ziemas saltumā tas mēdz aizsalt, veidojot skaistus ledus mākslas darbus. Informāciju, kā atrast šo dabas objektu, meklē te.

Sigulda ir skaista visos gadalaikos un tajā ir vēl daudz citu vietu, ko būtu vērts redzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!