Limbažu rajonā Liepupes pagastā atrodas Duntes muiža, kurā ierīkots kāds interesants muzejs. Tur būs ko darīt un apskatīt ikvienam – gan bērniem, gan arī pieaugušajiem. Muzejā var ne tikai izzināt vēsturi un noklausīties dažādus stāstus, bet arī novērtēt dažādu valstu alus kausu kolekciju, ietērpties viduslaiku tērpos un nofotografēties ar vaska slavenībām.

Muzeja tematika ir saistīta ar baronu Minhauzenu – vācu muižnieku, kuram bijuši daudzi, iespaidīgi, neticami piedzīvojumi. Vismaz tā viņš stāstījis.... Daļa no tiem saistās ar Latviju. Par Minhauzenu dzirdēts daudz, taču muzejs būs īstā vieta, lai uzzinātu vēl vairāk un tajā pašā laikā interesanti pavadītu laiku kopā ar ģimeni.

Muzejā apskatāmas vairākas ekspozīcijas – pirmajā stāvā atrodas zvēru izbāzeņi un uzzināmi fakti par Minhauzenu, ekspozīcijas veidotas saistībā ar viņa piedzīvoto un leģendām par "melu baronu". Muzejs piedāvā noskatīties multfilmu, lai labāk spētu izprast šo stāstu par vācu muižnieku. Otrajā stāvā atrodas vaska figūru ekspozīcija, kurā attēloti slaveni Latvijas cilvēki, tostarp maestro Raimonds Pauls un basketboliste Uljana Semjonova, tāpat tur skatāma dažādu valstu alus kausu kolekcija.

Arī mākslas baudītājiem šeit būs ko darīt – muzejā 2017. gadā tika atklāta gleznotāja Edgara Vintera studija. Kā pastāstīja muzejā, divas telpas, kurās izstādītas gleznas, veidotas tieši tāpat, kā izskatījušās istabas mākslinieka mājā, pat sienu ornamenti veidoti tādi paši. Kā teikts muzeja mājaslapā, tad "aplūkot gleznotāja Edgara Vintera studiju var, iepriekš piesakoties: telefons: +371 64065633, + 371 26576056" .

Atmosfēra Duntes muižā ir ļoti jauka. Jo vairāk šeit uzturas, jo vairāk šķiet, ka tiešām esi atbraucis ciemos pie Minhauzena.

Interesanti būs ne tikai pašā muzejā, bet arī tā apkārtnē, jo pie Duntes muižas izveidoti dažādi apskates objekti. Var apskatīt "Minhauzena resno ozolu", iziet meža taku, kas gan ziemas periodā apmeklētājiem drošības apsvērumu dēļ ir slēgta, taču pavasarī un vasarā tur noteikti būs lieliska un izzinoša pastaiga, kas aizvedīs līdz pašai jūrai.

Pie muzeja izveidots atrakciju kuģis, mazliet tālāk, aptuveni kilometra attālumā, ir iespēja apskatīt izmēra ziņā iespaidīgo Minhauzena alus kausu. Plašāk par visām daudzajām iespējām var iepazīties šeit.

Pats muzejs agrāk atradies citā vietā. Sākotnēji 1991. gadā Limbažu rajona novadpētniecības muzejā tika iekārtota izstāde "Minhauzena atgriešanās". Diemžēl 2001. gadā muzeja ēka nodega, tomēr muzeja ekspozīcijas un dokumentus izdevies saglābt. Tā nu jau vairāk nekā 10 gadus Minhauzena muzejs atrodams Duntes muižā.

Vairāk par ieejas maksu un muižas darba laikiem var uzzināt šeit.

Kad muzejs apskatīts, var aizbraukt līdz jūrai, kas atrodas turpat netālu. Kā jau iepriekš minēts, ziemas periodā meža taka no muzeja līdz jūrai ir slēgta, taču vien dažu kilometru attālumā atrodas kempings/viesu nams "Vidlauči", kur var ērti piebraukt ar auto.

Turpat atrodas arī pludmale, kurā var apskatīt Lielo Lauču akmeni, kas iekļauts valsts dabas pieminekļu sarakstā. Šobrīd aukstā ziema izveidojusi interesantus ledus veidojumus jūras krastā, bet, lai tos apskatītu, gan jāpasteidzas, jo pavasaris jau klauvē pie durvīm.

Netālu atrodas arī gleznainās Veczemju klintis. Par tām vairāk var uzzināt šeit.

Ja vēlies paviesoties ne tikai Duntes, bet vēl kādā muižā, vērts doties arī uz Liepupes muižu, kas atrodas netālu un piedāvā gan naktsmājas, gan gardu maltīti. Par šīs muižas vēsturi un atdzimšanu vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!