Latvija gadiem ilgi pamatīgi atpalikusi no kaimiņvalstīm saules paneļu uzstādīšanā mājsaimniecībām, bet šogad "astronomiskā tempā" Igauniju esam apsteiguši. Patlaban saules paneļi uzlikti un pieslēgti "Sadales tīklam" 7000 mājsaimniecībās, un jūlijā vien pieslēgti vairāk saules paneļu, nekā iepriekšējos 10 gados kopā, tomēr lielo saules parku "uzrāvienam" būs nepieciešams vairāk laika, raidījumā "Spried ar Delfi" otrdien norādīja AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Lielā pieprasījuma un izmaksu dēļ Latvijā plaukst arī lietotu saules paneļu tirgus. Viedās un energoefektīvās pilsētvides tehnoloģiju asociācijas valdes loceklis Edgars Bergholcs salīdzināja to ar auto tirgu pagājušā gadsimta 90. gados, kad pie mums ieveda lietotus auto. Tam būtu jāpievērš uzmanība, jo otrreizējais tirgus netiek kontrolēts un rada elektrodrošības riskus.

Bergholcs arī atspēkoja mītu, ka Latvijā nepietiek saules enerģijas ražošanai – vasarā ir ļoti garas dienas un arī miglā vai mākoņainā laikā saules paneļi strādā, lai gan saražo mazāk. Arī ziemā sniegotā laikā neesot jāraizējas – tā kā paneļi tiek uzstādīti aptuveni 30 grādu leņķī, pie pirmās saules sniegs noslīd nost.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!