Lai gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) līdz 14. septembrim gaida, kad Daugavpils pilsētas pašvaldība iesniegs savus plānus vietvaras teritorijā esošā padomju pieminekļa demontāžai, tomēr jau tagad ministrijai ir skaidri vairāki rīcības scenāriji, ko pielietot gadījumā, ja pašvaldība to neizdara, raidījumā "Spried ar Delfi" pauda ministrijas pārstāve Ilze Oša.

Kā minēja Oša, augustā nojaukti četri okupāciju slavinoši pieminekļi, pārējās pašvaldības to plāno izdarīt līdz likumā noteiktajam termiņam – 15. novembrim. Raitāk ar šo procesu veicies Madonas un Ogres pašvaldībām. Vienlaikus ir arī trīs pašvaldības, kuras lēmušas par citu – likumā neapstiprinātu – padomju armiju slavinošu pieminekļu demontāžu, kas lielākoties ir piemiņas plāksnes, atklāja Oša.

Savukārt Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes docents Mārtiņs Mintaurs pauda, ka, ja šis nebūtu Saeimas vēlēšanu gads, daudzi jautājumi, netiktu pasniegti kā sabiedrībā aktuālas lietas un arī likumprojekts nebūtu tik ātri virzīts un pieņemts.

"Tas šajā kontekstā kalpo par priekšvēlēšanu aģitācijas valūtu – tas ir gan attiecībā uz politiskajām organizācijām, kas iestājas par demontāžu, gan attiecībā uz konkrētu pašvaldību, kura pašlaik "stiepj gumiju" un mēģina izvairīties no šī likuma īstenošanas dzīvē," norādīja vēsturnieks.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!