Vides aizstāvju satraukumu izraisījis Rīgas domes plāns nogalināt galvaspilsētas bebrus. Par to, kādi ir bebru radītie postījumi Rīgā, kā ar bebriem esam sadzīvojuši līdz šim, un kā vērtējams bebru populācijas ierobežošanas plāns, trešdien 15. martā pulksten 12.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes Ūdens resursu un meliorācijas nodaļas vadītāju Jāni Švinski un bebru "dzīvesveida" eksperti – SIA "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs" Dzīvnieku kolekcijas departamenta vadītāju Gunu Vītolu.

Kā ziņots, Rīgas pašvaldība piešķīrusi 30 000 eiro bebru populācijas ierobežošanai pilsētā. Rīgas domes Komunikācijas pārvalde skaidro, ka galvaspilsētā ir vairāki simti bebru, un to populācija strauji augusi labvēlīgo apstākļu, piemēram, dabisko ienaidnieku trūkuma dēļ.

Speciālistu rīcībā esošā informācija liecina, ka bebri ir visur, kur ir ūdens. Bebri dzīvo gan mazajās upītēs Dreiliņupītē, Šmerļupītē, Mārupītē, Langā, Piķurgā, Bišumuižas grāvī, Mailes grāvī un citviet. Dzīvnieki mitinās arī daļā meliorācijas sistēmu, kas ir nostāk no apdzīvotām vietām, piemēram, gar Jaunciema gatvi, Trīsciemā.

Bebri dzīvo arī teritorijās, kurās nav ūdensteces, bet pie ūdens - Lucavsalā, Ķīpsalā, gar Buļļupi, pie Ķīšezera, pie Juglas ezera, gar Hapaka grāvi.

Bebriem savu dzīves apstākļu uzlabošanai ir liela vēlme veidot dambjus upītēs, grāvjos un caurtekās, appludinot plašas teritorijas, turklāt dambju būvēšanai nograužot vai sabojājot kokus lielā apmērā un plašās zonās. Tas rada zaudējumus gan iedzīvotājiem, gan pašvaldībai - tiek bojātas ēkas, pārpurvoti meži, pļavas, dārzi un mazdārziņi.

Tikmēr portālam "Delfi" bioloģijas doktors, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš domes izvēlēto ceļu saskata kā bezjēdzīgu. Lai arī atzīst, ka "droši vien ir situācijas un vietas, kur bebru darbība traucē", viņš uzsver, ka traucējoši jau ir nevis bebri, bet gan to darbības sekas. Un lai gan šeit pieļaujams, ka "kaut ko darīt vajag, veicinot situācijas novēršanu", tomēr atklāj, ka atalgot tieši nomedītā dzīvnieka faktu, kā to paredz domes ar mednieku noslēgtais līgums, nav ierasta prakse. Proti, šādos gadījumos būtu jārunā par rezultātu – bebru darbība vairs nav novērojama konkrētajā vietā.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta arī parakstu vākšana par Rīgas domes plāna nogalināt galvaspilsētas bebrus apturēšanu. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Georgijs Jakovļevs. Parakstus viņš plāno iesniegt Rīgas domē.

Jakovļevs skaidro, ka iniciatīva veidota ar mērķi apturēt bebru bezgalīgu ķeršanu un nogalināšanu, kā tas notiks, īstenojoties Rīgas domes plānam. Viņaprāt, 60 vai vairāk bebru likvidācija neatrisinās problēmu ar infrastruktūru un teritoriju applūšanu, kas ir reāli novēršamā problēma, jo noķerto vietā ātri ienāks citi bebri, ko jau gadiem ilgi uzsverot eksperti.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!