Ap 2000 lauksaimnieku ar traktoriem, plakātiem un Latvijas karogiem šonedēļ devās protesta braucienā kopumā 16 Latvijas pilsētās, izvirzot valdībai vairākas prasības. Kādus risinājumus piedāvās Zemkopības ministrija, lai novērstu turpmākus protestus? Par to ceturtdien, 8. februārī, "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" žurnāliste Olga Dragiļeva iztaujāja zemkopības ministru, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētāju Armandu Krauzi (LZP).

Viena no zemnieku galvenajām prasībām ir Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu importa aizliegums, tāpat lauksaimnieki uztur prasību par zemāka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pārtikai, prasa samazināt birokrātiskos procesus nozarē. Ja valdība neatradīs risinājumus šīm prasībām, lauksaimnieki gatavosies pirmdien, 12. februārī, ar traktoriem braukt uz Rīgu.

Krauze paudis, ka liela daļa lauksaimnieku izvirzīto prasību jau esot atrisinātas vai arī pie tām strādā darba grupas, lai iespēju robežās īstenotu prasīto. Birokrātijas jomā savukārt pārmetumi esot adresējami Eiropas Komisijas virzienā.

Ministrs apņēmies turpināt pārrunas Eiropas Savienības (ES) līmenī par Krievijas graudu importa aizliegumu ES, vienlaikus uzsverot, ka Krievijas lauksaimniecības produktu tranzīta aizliegums ir vēl plašāka un sarežģītāka tēma, kur būtu jāiesaista arī, piemēram, ANO.

Raidījumā runāsim gan par lauksaimnieku aktualizētajām problēmām, gan arī 8. jūnijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kurās no ZZS saraksta startē arī pats Krauze.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!