Pēc vairākām publiski izskanējušām liecībām par seksuālu uzmākšanos Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) policijā sākts kriminālprocess un un sašūpojies rektora Guntara Prāņa krēsls. Rektors apgalvo, ka par mācībspēku nevēlamu uzvedību nav zinājis, kamēr augstskolas padome ir pārliecināta par pretējo. "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" piektdien, 15. martā, pulksten 12 ar žurnālisti Olgu Dragiļevu skaidrosim - vai augstskola darījusi visu nepieciešamo, lai nodrošinātu drošu studiju vidi, un vai turpmāk studentes būs pasargātas.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas raidījums "Kultūršoks" 8. martā publiskoja septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos. Akadēmijas Studējošo pašpārvaldes veiktā anonīmā aptaujā februārī noskaidrots, ka ka 8,2% akadēmijas studentu ir saskārušies ar seksuāla rakstura uzvedību no pasniedzēju puses, bet vēl 33,6% ir dzirdējuši kādu stāstām vai vēstot par saskarsmi ar šāda veida rīcību akadēmijā.

Pēc tam, kad augstskolas padome Prānim izteica neuzticību un aicināja atkāpties no amata, vairāki desmiti akadēmijas darbinieku un studentu parakstijuši vēstuli, paužot atbalstu rektoram. Pats Prānis no amata atkāpties negrasās, jo apņēmies panākt, ka studiju vide JVLMA ir maksimāli droša.

Vai akadēmija darījusi pietiekami, lai studiju vide būtu droša līdz šim, un kam jānotiek, lai šo problēmu atrisinātu tagad un novērstu līdzīgu situāciju atkārtošanos nākotnē? Par to raidījumā diskutēja JVLMA rektors Prānis, akadēmijas padomes priekšsēdētāja Helēna Demakova, kultūras ministre Agnese Logina (P), Vokālās mūzikas katedras vadītāja Aira Rurāne, Studējošo pašpārvaldes loceklis Jēkabs Bernāts, LTV kultūras žurnāliste Anete Ašmane-Vilsone un Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!