Raidījuma "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusiju ciklā "Par ko balsot" esošās koalīcijas partiju līderi pauda vēlmi veidot valdību arī nākamajā Saeimā, tomēr "Jaunā Vienotība" sadarbību redz arī ar jaunajiem politiskajiem spēkiem, kas parlamentā pagaidām nav pārstāvēti.

Uz jautājumu par valsts interesēm optimālo nākamo Saeimu, uz diskusijām aicināto 11 partiju politiķi atbildēja dažādi, gan raugoties uz nākamās valdības veidošanu, gan apsverot visu iedzīvotāju grupu pārstāvniecību parlamentā.

Premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) vēlas arī nākamajā sasaukumā veidot valdību kopā ar šī brīža partneriem – Nacionālo apvienību un "Vienotību", kas vēlēšanās rudenī startēs apvienībā "Jaunā Vienotība". Arī Nacionālās apvienības priekšsēdētājs un Raivis Dzintars uzskata, ka nākamo valdību jāveido šiem trīs politiskajiem spēkiem, tiesa gan ar viņa pārstāvēto apvienību kā dominējošo spēku.

Savukārt ārlietu ministrs un "Vienotības" valdes loceklis Edgars Rinkēvičs min arī Saeimā šobrīd nepārstāvētas partijas: "Mēs būtu ļoti priecīgi redzēt Saeimā Jauno konservatīvo partiju. Arīdzan mēs redzam zināmu potenciālu neapšaubāmi mūsu pašu pašreizējām koalīcijas partneriem, lai arī mums ir dažādas diskusijas, bet ir arī bijuši lēmumi, kas, manuprāt, ir būtiski." Politiķis piebilst, ka no politiskajiem spēkiem, kam pašlaik aptaujās reitings ir zemāks, "Jaunajai Vienotībai" esot daudz kopīga arī ar "Kustību Par!".

Vairāki politiķi pauž vēlmi jaunajā Saeimā redzēt lielāku jauno partiju vai jaunu seju pārstāvniecību. "KPV LV" līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa rosina savu "ideālo versiju", kurā visas jaunās partijas vēlēšanās veidotu kopīgu sarakstu. Savukārt otrs šī politiskā spēka līdzpriekšsēdētājs par labāko jauno koalīciju uzskata Nacionālās apvienību, "Jauno Vienotību", Jauno konservatīvo partiju, Latvijas Reģionu apvienību, "KPV LV", kā arī, iespējams, "Attīstībai/Par!".

Citi politiķi, piemēram, "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce un "Jaunās Vienotības" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš par Latvijai optimālu Saeimu sauc tādu, kas turpinās uzņemto Latvijas attīstības kursu uz ciešāku integrāciju Eiropas Savienībā un NATO. Kamēr citi, tostarp "Saskaņa", Latvijas Krievu savienība un "No sirds Latvijai" uzsver nacionālo interešu lielāku izcelšanu.

Salacgrīvas mērs un Latvijas Reģionu apvienības pārstāvju sapulces loceklis Dagni Straubergs pauž, ka optimāla būtu tā Saeima, kuras darbs būtu vairāk konstruktīvs un mazāk teatrāls. Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde vēlas redzēt tādu parlamentu, kuru iedzīvotāji nesāktu lamāt jau nākamajā dienā pēc ievēlēšanas.

Šī gada 6. oktobrī notiks 13. Saeimas vēlēšanas, bet kandidātu sarakstu iesniegšana sāksies 18. jūlijā. "Delfi TV ar Jāni Domburu" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno diskusiju sēriju "Par ko balsot?". Pirmā šīs sērijas daļa 11 raidījumos tiešraidē bija skatāma divu nedēļu garumā maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!