Līdz šā gada 3. februārim filmu “Dvēseļu putenis” Latvijas kinoteātros kopumā noskatījušies jau teju 246 tūkstoši skatītāju. Filmas režisors Dzintars Dreibergs ceturtdien intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” atzina, ka laikā, kad filma nodota skatītāju vērtējumam, izskanējušas daudz pieticīgākas prognozes – apgalvots, ka 100 tūkstoši skatītāju “ir absolūti griesti”.

Kopš 2007. gada skatītākās latviešu filmas “tituls” piederēja Aigara Graubas filmai “Rīgas sargi”, taču “Dvēseļu putenis” šīs filmas rekordu jau pārspējis par aptuveni 40 tūkstošiem skatītāju. Jāpiebilst, ka 2018. gada skatītāko latviešu filmu “Homo Novus” noskatījās 91,5 tūkstoši skatītāju.

“Dvēseļu putenis” pirmizrādi piedzīvoja aizvadītā gada novembrī, Lāčplēša dienas priekšvakarā. Nepilnu divu mēnešu laikā to noskatījās gandrīz 227 tūkstoši skatītāju. Filmas kopējie ieņēmumi pērn sasniedza gandrīz 1.144 miljonus eiro, tādējādi vairāk nekā divas reizes pārsniedzot otrās populārākās pašmāju filmas – Andreja Ēķa “Klases salidojums” ieņēmumus. Tie, saskaņā ar Nacionālā kinocentra datiem, sasniedza teju 391,6 tūkstošus eiro.

Ziedonis Ločmelis, kurš spēlējis gan 2007. gadā uzņemtajā filmā “Rīgas sargi”, gan filmā “Dvēseļu putenis” atzina, ka sarunās ar filmas skatītājiem uzzinājis, ka “Dvēseļu putenis” skatītājus vairāk aizkustinājis. “Es skatos uz zāli un ir tā, kā jūties kā bērēs – puse zāles ir noraudājusies. Ir šajā filmā kaut kas, kas uzceļ to kamolu, kas liek justies, pirmkārt, piederīgam šai valstij, latvietim un gala beigās arī padomāt par to, vai es būtu gatavs kaut ko tādu darīt.” Turpretim “Rīgas sargus” skatītāji vairāk uztverot kā izklaidi.

“Mums ir bijis milzīgs laika periods, kad mēs nevarējām stāstīt par saviem varoņiem. Un ir cilvēki, kuru dēļ mēs vispār esam saglabājuši spēju runāt latviski, kuri ir cīnījušies par mums visgrūtākajos apstākļos. Un mums bija par viņiem jāklusē,” sprieda Dreibergs, piebilstot, ka ar kino starpniecību par Latvijas varoņiem būtu jāstāsta atkal un atkal. Viņaprāt, nav īsti pareizi, ka par rasisma problēmām Amerikā latviešu skatītāji zina vairāk nekā par Gunāru Astru.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” sarunu ar “Dvēseļu puteņa” radošo komandu – režisoru Dreibergu, galvenās lomas atveidotāju Oto Brantevicu, kā arī aktieriem Mārtiņu Vilsonu un Ziedoni Ločmeli var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!