Nepieciešamības gadījumā valdības rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu tiks grozīts, tajā iekļaujot stingrākus ierobežojumus, tostarp slēdzot pirmsskolas izglītības iestādes. To piektdienas pēcpusdienā intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” uzsvēra veselības ministre Ilze Viņķele. Viņa norādīja, ka ceturtdienas vakarā pieņemtais lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu ir tapis diskusijās starp dažādām ministrijām un jau teju uzreiz kļuvis skaidrs, ka tajā ir daži trūkumi.
.

Atbilstoši patlaban noteiktajai kārtībai, kopš šā gada 13. marta mācības skolās un augstskolās notiks attālināti, taču bērnudārzi darbu turpina. Tiesa gan, vecākiem, kas turpina vest savas atvases un bērnudārzu, ir jāparaksta apliecinājumi, ka nedz bērns, nedz viņa ģimenes locekļi pēdējo divu nedēļu laikā nav apmeklējuši vīrusa “Covid-19” skartās valstis, kā arī nav bijuši kontaktā ar cilvēkiem, kas inficējušies ar “Covid-19” vai viņu kontaktpersonām. Viņķele intervijā uzsvēra, ka šādu nosacījumu ievērošana lielā mērā ir atkarīga no pašu vecāku godaprāta.

Viņķele arī piektdien atklāja, ka jau tuvākajā laikā valdības rīkojumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu ir plānots papildināt ar vienu jaunu izņēmumu. Proti, prasība par pašizolāciju, kas jāievēro 14 dienas pēc atgriešanās no “Covid-19” skartajām teritorijām, netiks attiecināta uz transporta uzņēmumu darbiniekiem, kas atgriezušies no darba braucieniem. Tiesa gan, šāds izņēmums tiks attiecināts tikai uz tiem, kam pēc atgriešanās nav novērojamas akūtas elpceļu infekcijas pazīmes un kas nav atzīti par “Covid-19” pacientu kontaktpersonām. Attiecīgu lēmumu valdība pieņēma piektdienas vakarā.

“Covid-19” skarto valstu skaits aug dienu no dienas. Patlaban par vīrusa skartām valstīm jau atzītas Ķīna, Dienvidkoreja, Irāna, Japāna, Singapūra, Itālija, Spānija, Francija, Vācija, Austrija, Šveice, Nīderlande, Lielbritānija, Zviedrija, Norvēģija, Beļģija, Dānija, ASV un Islande.

Visu interviju ar veselības ministri var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!