Būvniecība, apsardzes pakalpojumi un taksometru pārvadājumi ir tās nozares, kuras Valsts ieņēmumu dienests (VID) šobrīd uzrauga pastiprināti. Tā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. Viņa norādīja, ka šajās nozarēs aplokšņu algu risks pārsniedz 20% jeb, saskaņā ar dienesta aprēķiniem, vairāk nekā katrs piektais nozares uzņēmums saviem darbiniekiem algu maksā, apejot nodokļus.

Iepriekšējos gados VID kampaņveidīgi cīnījies ar nodokļu nemaksātājiem dažādās specifiskās nozarēs, piemēram, autoservisi un zobārstniecība. Tomēr pēdējā laikā par jaunām šādām kampaņām ziņu nav. Jaunzeme gan uzsvēra, ka tas nenozīmē, ka VID vairs nenosaka prioritāri uzraugāmās nozares. Izvēle šobrīd krītusi uz trim minētajām, jo tajās dienests konstatējis lielāko ēnu ekonomikas īpatsvaru.

Jāpiebilst, ka saskaņā ar maijā VID interneta vietnē publicētu pētījumu par "nodokļu plaisu" vidējais aplokšņu algu risks Latvijā šobrīd ir 19,3%. Dienests rēķina, ka reālos skaitļos visvairāk aplokšņu algu saņēmēju – 8649 – varētu būt starp veikalu pārdevējiem. Viņiem seko 8150 kravas automobiļa šoferi un 6453 apkopēji.

Pilnu sarunas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!