"Valsts pētījumu programma ir uz pusgadu. Pusgadā tie visi pētījumi, protams, ir ļoti sasteigti. Tur savādāk nevar būt," trešdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā raksturojot iemeslus, kas apgrūtina Latvijas zinātnieku darbu pie Covid-19 izpētes, atzina Latvijas Universitātes Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks Kaspars Tārs.

Šā gada aprīļa beigās valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 5 miljonus eiro valsts pētījumu programmai Covid-19 seku mazināšanai. Programmai tika iesniegti 15 pētījumu projekti, bet līdzekļi tika piešķirti 10 pētījumiem, tostarp vairākiem pētījumiem, kuru tapšanā sadarbojas vadošās Latvijas augstskolas un vairāki zinātniskie institūti. Šo pētījumu ietvaros tiek pētīta gan Covid-19 ietekme uz šo infekciju pārslimojušo cilvēku veselību, gan notiek centieni atrast jaunus medikamentus šīs slimības ārstēšanai un profilaksei.

Tārs diskusijā skaidroja: "Tā kā tā ir izpēte no sākuma, mēs, protams, nebūsim tikuši ne tuvu vēl klīniskajai fāzei, bet mums ir jau daži kandidāti, daži inhibitori."

Tā kā nauda valsts pētījumu programmas īstenošanai ir paredzēta vien līdz šā gada beigām, arī pētījums par Covid-19 ietekmi uz iedzīvotāju veselības stāvokli aprobežosies ar secinājumiem, ko iespējams izdarīt tik īsā laika posmā. "Īstermiņa sekas – ko vīruss dara organismā, kā viņš izdalās un kā viņš korelē ar pārējām infekcijām, vai viņas pastiprina šī vīrusa izpausmi, to mēs varam izdarīt. Bet ilgtermiņa sekas – neko mēs nevaram izpētīt," diskusijā atzina Rīgas Stradiņa universitātes Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta direktore Modra Murovska.

Tārs arī neslēpa, ka patlaban ar Covid-19 izpēti saistītajos procesos iesaistītie zinātnieki izjūt zināmu spiedienu pēc iespējas ātrāk publicēt jebkādus secinājumus. "Piemēram, jūs esat saņēmis valsts finansējumu, ir liels spiediens: ko jūs esat izdarījis, kur ir publikācija? Un šis spiediens var, protams, rezultēties kvalitatīvā pētījumā, kas notiek ātrāk, bet, diemžēl var būt arī tā, ka cilvēks ir spiests," pauda Tārs.

Izglītības un zinātnes ministrijā portālam "Delfi" uzsvēra, ka programma izveidota ar mērķi nekavējoties iesaistīt Latvijas zinātniekus Covid-19 seku mazināšanā, tādēļ projektu īstenošanas termiņš jau sākotnēji plānots tikai pusgadu ilgs. "Šajos projektos iegūtos rezultātus paredzēts izmantot nekavējoties. Tie nebija iecerēti kā ilgtermiņa projekti," norāda ministrijas pārstāvji, atzīmējot, ka projektos iegūtos rezultātus pēc tam varēs izmantot praktiskas ievirzes pētījumu programmā un zinātnieku grantu projektos. Šādu projektu īstenošanai nākamgad esot plānots papild piešķīrums vairāk nekā 20 miljonu eiro apmērā. "Citiem vārdiem – konkrētā programma šogad beigsies, bet sāksies nākamās," pauž Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusiju "Kā sakaut Covid-19? Latvijas zinātnieki par vīrusu un vakcīnām" var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!