Pēdējo nedēļu laikā Eiropā un Latvijā atkal strauji pieaug saslimstība ar koronavīrusa izraisīto Covid-19. Uz diskusiju par to, vai notiekošais uzskatāms par Covid-19 "otro vilni", ko izdevies noskaidrot par šī vīrusa izplatīšanos, profilaksi un ārstēšanu, kā arī centieniem pēc iespējas īsākā laikā izstrādāt vakcīnu pret Covid-19 "Delfi TV ar Jāni Domburu" aicināja redzamākos Latvijā notiekošajos pētījumos iesaistītos zinātniekus.

Diskusijā "Kā sakaut Covid-19? Latvijas zinātnieki par vīrusu un vakcīnām" piedalījās Latvijas Universitātes Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks Kaspars Tārs, Rīgas Stradiņa universitātes Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta direktore Modra Murovska, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenā infektoloģijas speciāliste Ludmila Vīksna un jaunievēlētais Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš.

Diskusijā izskanēja bažas par to, ka rekordātrumā izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 nebūs pienācīgi pārbaudītas, bet Latvijā notiekošajiem pētījumiem par Covid-19 ārstēšanu un ietekmi uz to pārslimojušo cilvēku veselību jau drīz var pienākt gals.

Zinātnieki arīdzan skaidroja, kā šī nepilna gada laikā ir mainījies saslimšanu ar Covid-19 izraisošais vīruss.

Piedāvājam noskatīties diskusijas spilgtākās epizodes:
Vīksna un citi diskusijas dalībnieki meklēja atbildi uz jautājumu, vai arvien ir pamats apgalvot, ka Latvijā ar Covid-19 slimo salīdzinoši maz un vai ir pamats bažām, ka "veiksmes stāsts draud pārvērsties murgā" – 02:27.

Tārs, Murovska un Kalviņš komentēja nesenās sabiedriskās domas pētījuma rezultātus, kas liecina, ka aptuveni puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Covid-19 ir radīts mākslīgi – 06:01.

Tāpat viņi skaidroja, kādēļ nepilnu gadu ilgušās pandēmijas laikā jau vairākkārt mainījies viedoklis par efektīvākajiem medikamentiem šīs infekcijas ārstēšanai – 09:45.

Komentējot Covid-19 mirstības rādītājus, izskanēja versijas par to, kādi ir šo rādītāju ietekmējošie riska faktori un kā tos mazināt, nosakot ierobežojumus – 19:29 un 22:48.

Covid-19 pētnieki arī atklāja, vai ir pamats bažīties par vīrusa izplatību ventilācijas sistēmās – 28:13.

Vīksna un Tārs skaidroja iemeslus, kādēļ dažkārt mēdz gadīties, ka Covid-19 testu rezultāti atšķiras un komentēja, cik saprotami šādi laboratoriju testu izraksti ir saprotami iedzīvotājiem bez specifiskas izglītības – 31:40.

Murovska atsaucās uz nesen publikāciju žurnālā "Nature", kurā analizēts tas, kā grūtniecies slimošana ar Covid-19 ietekmē bērnu – 42:18.

Šobrīd vēl nav izgudrotas specifiskas zāles, kas palīdz cīnīties tieši ar Covid-19, tomēr atsevišķi citu saslimšanu ārstēšanai paredzēti medikamenti ir sevi pierādījuši arī cīņā pret pandēmiju – 50:32.

Nesen Covid-19 dažās dienās pārslimojušā ASV prezidenta Donalda Trampa ārstēšanai gan esot izmantota tik dārga un sarežģīta terapija, ka tās ieviešana masveidā neesot iespējama – 54:40.

Zinātnieki arī sprieda par to, pie kādiem nosacījumiem riskantas, līdz galam nepārbaudītas vakcīnas pielietošana būtu pieļaujama cīņā ar pandēmiju – 01:07:17.

Eksperti bija skeptiski pret kādā internetā popularitāti guvušā petīcijā pausto aicinājumu pret Covid-19 cīnīties pēc iespējas mazāk ierobežojot sabiedrību, lai panāktu pūļa imunitātes izveidošanos – 01:21:03.

Zinātnieki arī sprieda par to, kādi būtu iespējami efektīvākie risinājumi vīrusa starptautiskās izplatības ierobežošanai nākotnē – 01:36:34.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!