“Šīs stratēģijas pamatuzdevums bija mainīt to lēmumu pieņemšanu absolūti no augšas uz leju. Proti – no valdība pasaka un visi tā dara....Šī stratēģija paredz to iesaisti,” skaidrojot, kā tapusi šā gada decembrī valdībā izskatītā stratēģija par nepieciešamo pasākumu kopumu Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldīšanai 2020.-2021. gadā, pauda Krīzes vadības padomes sekretariāta vadītāja pienākumu izpildītājs Kaspars Druvaskalns.

Stratēģiju un tā dēvēto ceļa karti valdība bez īpašas publicitātes izskatīja šā gada 8. decembrī. Ceļa karte ir vairākus desmitus lappušu garš dokuments, kura sagatavošanā bijuši iesaistīti ne tikai ierēdņi, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Latvijas Pašvaldību savienības un vairāku slimnīcu vadības pārstāvji, bet arī sociālantropologi, komunikācijas un vairāku citu nozaru speciālisti. Tomēr apjomīgajā dokumentā iekļauti arī pasākumi, kuru īstenošanai ir visai attāls sakars ar Covid-19 ierobežošanu.

Druvaskalns piektdien “Delfi TV ar Jāni Domburu” raidījumā “Kas un kā plāno un organizē cīņu ar Covid-19 Latvijā?” atzina, ka vairāki desmiti cilvēku iesaistīti stratēģijas un ceļa kartes apspriešanā tieši ar mērķi mainīt lēmumu apspriešanas kārtību, tajā iesaistot plašāku cilvēku loku. Ar šādu uzstādījumu dokuments arī iesniegts valdībā. “Bet runas aizgāja par šo ceļa karti, kad institūcijas neredzēja sevi un, protams, gribēja ieraudzīt. Es personiski esmu pret šo sapņu sarakstu taisīšanu,” sacīja Druvaskalns.

Viņš vēl paskaidroja, ka sagatavotā stratēģija aptvērusi četrus tematiskos blokus – veselības, komunikācijas, sociālekonomisko un drošības kontroles bloku.

Savukārt Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis uzsvēra, ka izstrādātais dokuments vēl tiks pilmveidots. “Stratēģijas, lai viņas būtu dzīvotspējīgas, nenotiek tā, ka ierēdņi izstrādā, noliek uz galda ministriem un viņi viņas akceptē. Tā ir stratēģija, pēc kuras dzīvos gan Ministru kabinets kā Krīzes vadības padomes vadītājs, gan visi izpildītāji,” tā Valsts kancelejas vadītājs.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” raidījumu “Kas un kā plāno un organizē cīņu ar Covid-19 Latvijā?” var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!