Formāli pēc "KPV LV" izslēgšanas no valdošās koalīcijas, četru tajā atlikušo partiju Saeimas frakcijās ietilpst tikai 48 deputāti. Ar to nepietiek vairākuma nodrošināšanai. Tomēr faktiski Krišjāņa Kariņa (JV) valdība var rēķināties ar vairāku pie frakcijām nepiederošu deputātu atbalstu. Tiesa gan, par precīzu skaitu, cik šādi atbalstītāji valdībai atradīsies, paši partiju līderi diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" nespēja tikt skaidrībā. "Slikts miers vienmēr ir labāks nekā labs karš. Ja tās 55 vai vienalga kā rēķinām balsis ir vienīgais veids kā būt mieram un turpināt strādāt saskaņoti, tas ir jāmēģina," jauno situāciju valdošajā koalīcijā rezumēja Raivis Dzintars (NA)

Jau vēstīts, ka četri no valdošo koalīciju veidojošajiem politiskajiem spēkiem – Nacionālā apvienība, Jaunā konservatīvā partija, "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" - ir no tās izslēguši piekto partneri "KPV LV". 3. jūnijā Saeimā paredzēti balsojumi par līdzšinējo "KPV LV" ministru aizstāšanu ar kandidātiem no citām partijām.

Jautāti, vai tīri formāli nesanāk tā, ka līdz ar to Krišjāņa Kariņa valdība kļuvusi par mazākumvaldību, jo to atbalstošajās frakcijās neietilpst pat puse Saeimas deputātu, šo partiju vadošie politiķi "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā tam nepiekrita. Katra nosauktais valdības atbalstītāju skaits gan bija dažāds – Dzintars minēja 55 atbalstītājus, gan atzīstot, ka precīzi to pateikt nemaz nemākot un piebilstot, ka vairākumu nodrošināt Saeimas komisijās "būs smagi".

Savukārt Arvils Ašeradens (JV) skaidroja, ka viņa partija valdībai "kalkulē" 58 deputātu atbalstu. Viņš norādīja, ka, piemēram, papildus astoņiem "Vienotības" Saeimas frakcijas locekļiem, arī trīs citi deputāti ir partijas biedri – Anda Čakša, Iveta Benhena-Bēkena un Aldis Blumbergs. Tāpat viņš rēķinājās ar savulaik no "KPV LV" izslēgtā Ata Zakatistova vadītās neatkarīgo deputātu grupas atbalstu Kariņa valdībai, gan atzīstot, ka precīzu šīs grupas dalībnieku skaitu nosaukt nevar – tie esot "šķiet, pieci".

Tikmēr JKP frakcijas priekšsēdētājs Juris Jurašs prognozēja, ka par spīti izglītības un zinātnes ministra amata zaudēšanai un publiskajam paziņojumam par aiziešanu no JKP Kariņa valdību varētu atbalstīt arī Saeimas deputāte Ilga Šuplinska. Viņš gan atzina, ka neesot to ar bijušo domubiedri vēl apspriedis.

Tikmēr Marija Golubeva (A/P) rezumēja: "Ja mēs skaitām kaut vai formāli "Vienotības" biedrus un Zakatistova kungu – ar to jau pietiek, lai tā vairs nebūtu mazākumvaldība. Kas attiecas uz pārējām balsīm, es domāju, ka pēdējās savas eksistences nedēļās līdzšinējā koalīcija līdzšinējā sastāvā ir bijusi nestabilāka, nekā tas, ko, es ceru, mēs iegūstam ar šo jauno koalīcijas veidolu."

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!