Pirms 14. Saeimas vēlēšanām partija "Saskaņa" nemaz nav vēlējusies tajās uzvarēt, un tā vietā sagaidījusi, ka vēlētāji turpinās piedot visas kļūdas, kādu esot bijis "ļoti daudz" – tā paša pārstāvēto partiju raidījumā "Kāpēc" kritizēja Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš. Viņš pauda, ka partijai esot nepieciešams jauns līderis, pretējā gadījumā tai nebūšot nākotnes. Pats Elksniņš gan uz partijas vadību gaidāmajā kongresā nekandidēšot.

Jāatgādina, ka "Saskaņa", kura ilgstoši bijusi viena no Saeimā visplašāk pārstāvētajām, 14. Saeimas vēlēšanās piedzīvoja negaidītu izgāšanos, nepārvarot pat piecu procentu barjeru un neiegūstot nevienu Saeimas deputāta mandātu. Partijas kongress, kurā pārvālēs tās vadību, plānots novembrī.

"Ja "Saskaņa" mainīsies, ja būs jauns spēcīgs, talantīgs līderis, ja "Saskaņa" spēs piedāvāt dienaskārtību – jaunu, interesantu, iedzīvotājus uzrunājošu, tad "Saskaņai" nākotne būs. Ja tas tā nenotiks, tad es apšaubu, ka "Saskaņai" nākotne būs kā tāda," jautāts par partijas nākotni, teica politiķis.

Jautāts, vai tas nozīmē, ka, viņaprāt, līdzšinējie partijas līderi Nils Ušakovs un Jānis Urbanovičs līderu pozīcijas vairs nevar ieņemt, Elksniņš atbildēja, ka "ir jānāk absolūti jaunam cilvēkam no iekšējiem resursiem". Politiķis atzina, ka viņam esot padomā šāds kandidāts, tomēr šī cilvēka vārdu politiķis neatklāja, uzskatot, ka "pirmais nosauktais kandidāts nekad netiek ievēlēts".

Pats Elksniņš, kurš pēc vēlēšanām atkāpās no partijas valdes, tagad nekandidēšot ne uz tās vadītāja, ne valdes locekļa amatu. Tikmēr baumas, ka viņš pats varētu dibināt jaunu politisko spēku Elksniņš ne apstiprināja, ne noliedza, atgādinot, ka tādas periodiski izskan jau vairākus gadus. Šobrīd viņa mērķis esot sagaidīt partijas kongresu un par turpmāko lemt pēc tā rezultātiem.

Savukārt jautāts par partijas slikto Saeimas vēlēšanu rezultātu, politiķis atklāja, ka, viņaprāt, partija nemaz neesot vēlējusies uzvarēt. ""Saskaņa" uzvedās kā liels runcis – krējuma bļoda blakus. Viņš bija pieradis, ka vēlētājs gadu no gada ies līdzās un visu piedos. Un tas bija pēc būtības šajā gadījumā sava veida pārrēķins, par to, ka iedzīvotāji, kas tevi ir atbalstījuši, piedos, ja tu viņus neatbalstīsi," savu partiju kritizēja Elksniņš.

Elksniņa ieskatā, partija pieļāvusi "ļoti daudz un ļoti dažādas" kļūdas. Pie tām viņš pieskaitīja atklātuma un diskusijas trūkumu, atrautību no teritoriālajām organizācijām, kā arī nepareizu līderu izvēli šajās vēlēšanās. Jautāts, vai tā ir kritika partijas premjerministra amata kandidātam Ivaram Zariņam, Elksniņš gan atbildēja, ka Zariņš šo nomināciju bija pelnījis, jo "Ivars ir ļoti labs speciālists un cilvēks", bet "partija – tas nav viena cilvēka stāsts".

Politiķis par kļūdu nosauca arī šogad Saeimā pirmoreiz iekļuvušās partijas "Stabilitātei!" līdera Alekseja Rosļikova izslēgšanu no "Saskaņas", kas notika laikā, kad Rīgas domē šķēlās tolaik vēl valdošās partijas frakcija. Tāpat kļūda esot bijusi dažādu "vieslektoru" piesaistīšana par vēlēšanu sarakstu līderiem citās vēlēšanās, un vēlāk – vieglā šķiršanās no tiem. Elksniņš par partijas rezultātus vājinošu uzskatīja arī Ušakova lēmumu kandidēt uz Eiropas Parlamentu, nevis Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, un partijas neskaidro pozīciju attiecībā pret daudzajiem Ušakova valdīšanas laika skandāliem Rīgas pašvaldībā.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!