NATO valstīm ir steidzami jāslēdz Ukrainas gaisa telpu un jāpiegādā tai kara lidmašīnas, šādu viedokli "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" pauda Vladimira Putina kritiķis Garijs Kasparovs. Viņš uzskata, ka ja Putinu neapturēs, viņa nākamais mērķis būs Baltijas valstis, bet būtisks ir arī jautājums, cik gatavi Putina ģenerāļi ir pildīt neprātīgas pavēles.

Vienīgais, kas ļauj Putinam turpināt karu un iznīcināt Ukrainas pilsētas, ir dominēšana no gaisa. Tas, ka NATO valstis atsakās slēgt Ukrainas gaisa telpu, pēc Kasparova domām, demonstrē bloka vājumu. Viņaprāt, NATO izlēmīga rīcība būtu nopietns psiholoģisks izaicinājums Krievijas armijai.

"Esmu diezgan drošs, ka Putina ģenerāļiem būs grūti atrast pilotus, kas [gaisa telpas slēgšanas gadījumā] pacelsies gaisā. Viena lieta ir bombardēt dzemdību namus, bet otra - pacelties gaisā, kad tas ir liegts. Liekas, ka krievu armija kamikadzes negatavoja," sacīja Kasparovs.

Bailes no tiešas NATO konfrontācijas ar Krieviju nav pamatotas, jo karš starp Rietumiem un Krieviju jau notiek, uzskata Putina oponents.

"Tas ir 3. pasaules karš, tikai pagaidām NATO neizmanto kara metodes. Krievijas ekonomikas blokāde nav karš? Protams, ka ir. [Putina] mērķis nav tikai Ukrainas pievienošana Krievijai. Mērķis ir izjaukt NATO, demonstrēt to, ka Amerika ir tikai papīra tīģeris, uz ko nevar paļauties. Tas ir Putina karš ar Eiropas civilizāciju," uzsvēra Kasparovs

Krievijas opozicionārs ir pārliecināts, ka jau Putinu neapturēt tagad, viņš vērsīsies arī pret Baltijas valstīm: "Neaizmirstiet, ka Putinam nevajadzēs šķērsot robežu. Var pietikt ar politisko spiedienu uz jūsu valsti, kaimiņiem. Tā Staļins darīja 1939., 1940. gadā."

Kasparovs pauda viedokli, ka tikai izlēmīga rīcība no NATO puses, iebiedējot Krievijas armijas vadību, var apturēt tās agresiju Ukrainā.

"Baidāmies, ka [Putins] nospiedīs kodolieroču pogu. Viņš tāpat to darīs. (..) Jautājums ir, cik gatavi pildīt neprātīgās pavēles ir tie, kam tās uzdotas. Tieši tajā virzienā jāvirza mūsu spēki. Uz ģenerāļiem, admirāļiem, kam jāsaprot, ka kara turpināšana, Putina pavēļu klausīšana, īpaši par kodolieročiem, nozīmē viņiem neizbēgamas beigas", sarunā ar žurnālisti Olgu Dragiļevu skaidroja Kasparovs.

Pilno raidījuma "Kāpēc" ierakstu var noskatīties šeit.

Intervijas ierakstu, tāpat kā citus "Kāpēc" raidījumus, iespējams noklausīties arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!