Lai gan pēc Krievijas diktatora Vladimira Putina paziņojuma par mobilizācijas sākšanu Krievijā un kārtējās kodolieroču žvadzināšanas nav vērojamas nekādas pazīmes, kas liecinātu par reālu gatavošanos šādu ieroču izmantošanai Ukrainā, pilnīgi izslēgt šādu scenāriju nav iespējams, raidījumā "Komandcentrs" pauda Latvijas vēstnieks Ukrainā Ilgvars Kļava.

Kā skaidro vēstnieks, Ukrainas apskatnieki un analītiķi Krievijas kodoltrieciena iespējamību nevērtē kā pārāk augstu, tomēr uzskata, ka tā ir reāla. Pagaidām gan neesot nekādas pazīmes par aktivitātēm Krievijas kodolspēkos, kas varētu liecināt par gatavošanos kodoltriecienam.

Tāpat jāņem vērā, ka Ukraina atrodas blakus Krievijai un šādu postošu līdzekļu izmantošanas gadījumā vējš radiāciju varētu aiznest uz pašu agresorvalsti. "Šis aspekts liek šaubīties par
šo nodomu reālismu," secina Kļava.

Tomēr Kremļa rīcība bezizejas situācijā var būt neparedzam un neko izslēgt nevar. "Žurka ir iedzīta stūrī un visādas lietas var sagaidīt. 100% garantijas nav nekam," secina Kļava.

Vienlaikus viņš norāda uz Ukrainas militāro speciālistu atziņām, ka taktiskais kodoltrieciens nekādā ziņā neatturētu Ukrainas armiju no kara turpināšanas. Lielas cerības tiek liktas uz ASV, kas brīdināja Maskavu par katastrofālāk sekām Krievijai, ja Putins "izšķirtos par tādu neprātību", atzīmē Kļava.

Pa kurieni varētu notikt potenciālais kodoltrieciens ir "atkarīgs no tā konkrētā cilvēka [Kremlī] vājprāta pakāpes", spriež vēstnieks. Ukrainā par šo tēmu ir dažādas spekulācijas. Tiek spriests, ka no trieciena frontē nebūtu lielas jēgas, jo nekur nav tik liekas spēku koncentrācijas, lai taktisko kodolieroču izmantošanai būtu paliekošs efekts. Tāpat ir versijas, ka tas varētu būt demonstratīvs teiciens jūrā Ukrainas tuvumā vai pa Zmijinijas salu, vai svarīgiem dzelzceļu mezgliem.

"Bet tās visas ir tikai spekulācijas. Spekulēts par šo tēmu tiek," uzsver Latvijas vēstnieks Ukrainā.

Savukārt Krievijas mobilizācijas kontekstā Kļava atzīmē, ka ukraiņi pauž gatavību tikt galā arī ar jauno karavīru pieplūdumu, kas varētu būt miljons līdz gada beigām. Tomēr šie Krievijas papildspēki var attālināt kara beigas vēl par dažiem mēnešiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!