Sankcijas būtisku ietekmi uz kravu apgrozījumu vēl nav atstājušas, bet sliktākajā scenārijā lielākais zaudētājs būtu dzelzceļš, raidījumā "Spried ar Delfi" sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (K).

Pašlaik vēl saglabājas inerce, sankcijās ir izņēmumi, kas ļauj pabeigt vecos līgumus, noteiktas kravu grupas vēl tiek pārkrautas, skaidroja ministrs. Tomēr tika vērtēti arī pesimistiskākie scenāriji, proti, kas notiktu brīdī, ja uz Latvijas-Krievijas robežas "nolaistos dzelzs priekškars". Tad lielākais zaudētājs būtu dzelzceļš, ciestu arī ostas, taču tur situācija ir labāka, jo ir lielākas iespējas pārorientēties, piebilda politiķis.

Runājot par dzelzceļa kravām, Linkaits norādīja, ka būtiski samazinās Baltkrievijas kravu apjoms, bet Krievijas virziens turpina strādāt, jo daudzi uzņēmumi beidz savu darbību Krievijā, izved iekārtas, produkciju. Proti, tagad nāk kravas, kas ar laiku beigsies, pauda Linkaits.

Viņš gan norādīja uz tranzīta kravu pieaugumu, jo tiekot strādāts ar Kazahstānu un Uzbekistānu, lai šādas kravas būtu. Taujāts, vai Krievija varētu nelaist cauri tranzīta kravas, Linkaits sacīja, ka Krievija ir tāds spēlētājs, no kura var sagaidīt jebko, taču kamēr kravas nāk, "esam priecīgi par tām".

Piedāvājam noskatīties raidījuma spilgtākās epizodes:


Mūsu mērķis ir nodrošināt visefektīvāko un profesionālāko pārvaldību, – Linkaits skaidroja grozījumus likumā par ostām, kas nosaka Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības modeļa maiņu.

"Tā ir tāda socioloģiskā aptaujā, kas tieši rāda, cik cilvēkiem ikdienā ir svarīgs šis jautājums un cik daudzi patiesībā aktīvi iebilst," sacīja satiksmes ministrs, komentējot mēģinājumu sarīkot referendumu par ostu likuma grozījumiem.

Baltijas valstu nostāja paredzēja stingrākas sankcijas pret kuģošanas nozari, jo kuģi ar Krievijas karogu ir vien neliela daļa no visiem kuģiem, ko faktiski kontrolē Krievijas uzņēmumi, bet par ierobežojumiem neizdevās vienoties Eiropas Savienības līmenī. Tas piedāvāts arī kā reģionāls risinājums, bet tam nav piekrišanas no Somijas un Zviedrijas, pauda Linkaits.

Kad būs graudu pārvadāšanas sezona, tad vagoni pietiekamā daudzumā būs Latvijā un būs pieejami zemniekiem, uzsvēra Linkaits, taujāts par zemnieku bažām, ka simtiem vagonu, kas paredzēti graudu pārvadāšanai, ir palikuši Krievijā.

"Rail Baltica" ir ilgtermiņa projekts, kur paredzēti nepieciešamie indeksācijas mehānismi, un pagaidām viss tiek risināts pietiekami labi, tagad kritisku jautājumu nav, pauda Linkaits. Nenoliedzami, cenām ceļoties, pieaug arī projekta izmaksas, bet arī finansējumu saņemam pakāpeniski, pa posmiem, piebilda viņš.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!