Pasaulē un arī Latvijā aizvien plašāk tiek ieviesti aizliegumi amatpersonu viedtelefonos izmantot lietotni "TikTok", ņemot vērā bažas par datu aizsardzību, jo platforma "TikTok" pieder Ķīnas uzņēmumam. Cik nopietni ir "TikTok" potenciālie draudi datu drošībai, par to pirmdien, 13. martā plkst. 12.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV kiberdrošības ekspertu Kārli Svilānu. Raidījumā piedalījās arī "Delfi" sociālo tīklu profilu satura redaktors Jānis Sildniks.

Kā savā interneta vietnē norāda CERT.LV, pastāv teorētiska iespēja, ka izstrādātājs, Ķīnas valdības ietekmē, veic lietotājus apdraudošas izmaiņas programmatūrā, piemēram, iekļaujot kodā kaitīgu funkcionalitāti. Par šiem apdraudējumiem CERT.LV ir uzdevis tiešus jautājumus "TikTok" pārstāvim. Atbildē ir saņemti apgalvojumi, ka tas juridiski nebūtu iespējams, jo "TikTok" un tā mātes kompānija nav reģistrēta Ķīnā un tai nav jāpakļaujas Ķīnas likumdošanai.

CERT.LV rīcībā nav pietiekamas informācijas, lai apgalvotu, ka Ķīnas valdības vai drošības iestāžu rīcībā faktiski ir nepieciešamās ietekmes sviras šādu mērķu sasniegšanai. Pagaidām CERT.LV vērtējumā šim riskam ir zema iestāšanās iespēja, taču jāturpina regulārs izvērtējums.

CERT.LV arī secina: pastāv risks, ka "TikTok" var izmantot kiberuzbrukumam kā starpniek-lietotni. Tas nozīmē, ka tajā var būt apzināti vai neapzināti izveidota ievainojamība, ar kuras palīdzību, piemēram, atsūtot ziņu vai īpaši pielāgotu saturu, iespējams kompromitēt iekārtu.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija šomēnes aizliedza sociālo platformu "TikTok" darbinieku izmantotajās oficiālajās ierīcēs, bet ASV Baltā nama administrācija devusi federālajām aģentūrām 30 dienas, kuru laikā ir jānoņem lietotne "TikTok" no visām to darbinieku oficiālajām ierīcēm, īstenojot ASV Kongresa pērn pieņemtu lēmumu par šīs lietotnes aizliegumu.

Platforma "TikTok" pieder Ķīnas uzņēmumam "ByteDance". Rietumos nerimst bažas par to, kādā mērā Ķīnai ir piekļuve lietotāju sensitīvajiem datiem visā pasaulē, tomēr "TikTok" uzņēmuma vadība līdz šim noliegusi, ka Pekinai būtu jelkāda kāda kontrole vai piekļuve. Tiesa gan, novembrī "TikTok" atzina, ka dažiem darbiniekiem Ķīnā ir piekļuve Eiropas lietotāju datiem.

Par aizliegumu izmantot vai ieteikumu neizmantot "TikTok" darbinieku viedierīcēs paziņojušas arī vairākas Latvijas ministrijas, bet vēl vairākas ministrijas šādu iespēju izvērtē. 1. martā arī Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis, ka drošības apsvērumu dēļ dzēsis savu kontu lietotnē "TikTok". Viņš skaidro, ka Ārlietu ministrija liedz izmantot aplikāciju "TikTok" tajās viedierīcēs, kurās instalēti ministrijas e-pasti.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!