Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija izskatīšanai otrajā lasījumā gatavo Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumprojektu. Par to, kādus priekšlikumus deputāti atbalstīs un kad plāno ieviest VAD, žurnāliste Alina Lastovska raidījumā "Spried ar Delfi" 24. janvārī iztaujāja deputātus Edvīnu Šnori (NA) un Jāni Skrastiņu (JV).

Kā ziņots, Saeima decembrī nolēma turpināt darbu pie iepriekšējā parlamenta sasaukumā iesniegtā VAD likumprojekta.

Iepriekš Aizsardzības komisijas sēdē Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons pastāstīja, ka VAD šogad pirmajā iesaukumā vasarā plānots uzņemt apmēram 300 jauniešus.

Saeimas Juridiskais birojs savā atzinumā norāda, ka līdz dienai, kad stāsies spēkā likumprojekts, kas regulēs alternatīvo dienestu, valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumprojektā būtu jāparedz, ka iesaukšana VAD notiek tikai uz brīvprātības pamata.

Juristi iesnieguši savus apsvērumus un priekšlikumus, norādot uz nepieciešamību novērst, viņu skatījumā, būtiskus likumprojekta trūkumus un to pilnveidot. Juridiskais birojs jau iepriekš likumprojekta skatīšanas gaitā Saeimā ir paudis asu kritiku par piedāvājumu, pārmetot, ka normatīvā akta piedāvājums esot vāji izstrādāts.

Juristi atgādina, ka Satversmes tiesa iepriekš ir atzinusi, ka ir bijuši gadījumi, kad atsevišķas tiesību normas nav pieņemtas pienācīgā kārtībā, jo likumdevēja rīcībā nav bijuši nepieciešamie dati un to analīze un attiecīgi tas nav varējis pienācīgi izvērtēt tiesību normas nepieciešamību un ietekmi.

"Juridiskais birojs vērš uzmanību, ka ir vairāki būtiski jautājumi, kas komisijai būtu noskaidrojami, lai likumprojektu varētu uzskatīt par izvērtētu un pieņemtu pienācīgā kārtībā atbilstoši Satversmes tiesas atziņām," norādīts biroja vadītās Dinas Meisteres vēstulē Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Pašlaik tikai tālākā nākotnē paredzēts pieņemt atsevišķu likumprojektu, kas paredzēs, ka valsts aizsardzības dienestu var aizstāt ar valsts civilo dienestu atsevišķā likumā noteiktajā kārtībā. Kā skaidrots VAD likumprojekta anotācijā, šī norma attieksies uz personām, kuras nevar pildīt valsts aizsardzības dienestu savas domas, apziņas vai reliģiskās pārliecības dēļ vai arī kādu citu iemeslu dēļ.

"Tātad valsts aizsardzības dienesta ieviešana ir nesaraujami saistīta arī ar valsts civilā (alternatīvā) dienesta ieviešanu, jo šo dienestu pildīs tās personas, kas noteiktu iemeslu dēļ nevarēs pildīt valsts aizsardzības dienestu," norāda juristi.

Likumprojektā ir paredzēts, ka 2023.gada otrajā pusgadā iesaukums valsts aizsardzības dienestā būs obligāts, taču, kā izriet no anotācijā norādītā, Valsts civilā dienesta likums šajā periodā, iespējams, vēl nebūs pieņemts. Līdz ar to iesauktajiem faktiski nebūs iespējas pildīt alternatīvo dienestu.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!