Foto: Shutterstock
Pirmo iespaidu pārvērtēt nevar – protams, ar laiku to ir iespējams mainīt, taču tas nebūt vairs nenākas tik viegli. Veidojot gan romantiskas, gan darba vai draudzīgas attiecības, cilvēki parasti vēlas, lai pirmās atsauksmes būtu tikai pozitīvas. Kā šādu efektu panākt, iepazīstoties ar jauniem cilvēkiem, apkopojuši "Reader's Digest" eksperti.

Izvēlētais apģērbs. Angliski ir teiciens "dress to impress", kas tulkojumā uz latviešu valodu nozīmē "ģērbies tā, lai radītu iespaidu". Un tā patiesi ir! Gan ikdienā, gan arī uz konkrētiem pasākumiem velc drēbes, kurās jūties ērti un pārliecināti par sevi, pretējā gadījumā visu laiku būs jādomā nevis par iepazīšanos un sarunām, bet gan to, ka spiež bikses, žaketē ir karsti vai svārku šķēlums traucē sēdēt.

  • Šajā rakstā izlasi, kā ģērbties, dodoties uz pirmo randiņu, bet te – ko ieteicams vilkt, ja plānota darba intervija.

Piefiksē vārdus. Cilvēkiem tīk, ja viņus uzrunā vārdā, tādējādi izrādot cieņu un uzmanību (darba vietā gan sākumā vajadzētu pieturēties "Jūs" formai, ja ar priekšnieku neesat vienojušies par citu variantu). Tas arī nozīmē, ka esi bijis uzmanīgs klausītājs, un sarunas partneris tev nav vienaldzīgs. Neveiklas situācijas rodas tad, ja pirmajā tikšanās reizē vārdu labi atceries, bet otrajā tas piemirsies. Šajā situācijā galvenais ir neapjukt un necensties vārdu "labdien" vai "sveiki" sacīt tik ilgi, kamēr īstais vārds, kas ir teju vai uz mēles gala, atausīs atmiņā. Labāk būt godīgam un teikt: "Šodien nejūtos gluži vai savā ādā. Mēs taču esam tikušies pie manas paziņas – atgādināsi, kā tevi sauca?" Šādā veidā parādīsi, ka patiešām atceries viņu, taču vārds uz brīdi piemirsies.

Smaids. Neverbālā komunikācija nereti soļo pa priekšu izteiktajiem vārdiem. Cilvēka sejas izteiksme parasti ir viena no pirmajām lietām, kuru apkārtējie pamana, un smaids uz tās noteikti liek pozitīvāk skatīties uz tālāku attiecību veidošanu. Ja vēlies, lai cilvēki tavā kompānijā justos labi un atbrīvoti, tev jārada šāda vide arī viņiem – smaids noņem stresu, kā arī rada brīvu un pozitīvu atmosfēru. Ielūkojies šeit un uzzini, ko ķermeņa valoda bieži vēsta par skaļi nepateikto.

Skaidri nodomi. Lai radītu par sevi labu iespaidu, pašam jābūt skaidram, ko īsti vēlies panākt – izveidot romantisku kontaktu, paplašināt paziņu loku, izsmieties, veidot pamatu koleģiālām attiecībām u.c. Tad kļūs skaidrāks, kāda veida informāciju par sevi pirmajā reizē vēlies stāstīt, un cilvēki novērtēs tavu izlēmību un mērķtiecību, pieķertoties vienam pavedienam. Jebkurā no iespējamiem variantiem atceries, ka cilvēki augstu vērtē patiesumu un atklātumu.

Vērs uzmanību sīkumiem. Ikdienā daudzas lietas šķiet pašsaprotamus, bet, iepazīstot jaunus cilvēkus (īpaši romantiskā gaisotnē), būtu svarīgi viņus iepriecināt ar kādu jauku un negaidītu pārsteigumu.

Tāpat neļauj savam vienas dienas sliktajam garastāvoklim sabojāt iespaidu par tevi – ja nejūties tā, ka gribētu kādu satikt (kas ik pa laikam ir pilnībā saprotami), labāk pārcel tikšanos uz citu reizi vai vismaz pāris stundas vēlāk, paklausies mīļāko mūziku vai izstaigājies, ja tas ļauj garastāvoklim uzlaboties. Slikts garastāvoklis cilvēkam, ar kuru iepazīsties pirmo reizi, veido ačgārnu priekšstatu par tavu raksturu un būtību – iespējams, tieši šī iemesla dēļ otro tikšanās reizi viņš nemaz negribēs pieļaut.

Vēl citus ieteikumus, kā veidot paliekošu un labu priekšstatu par sevi, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!