Ir cilvēki, ar kuriem ļoti ātri izveidojas noturīgs kontakts un kurus labo attiecību dēļ var saukt par "savējiem". Taču starp viņiem var speciāli būt iemaldījušies arī manipulatori, kuri ar dažādiem psiholoģiskiem paņēmieniem un viltībām iekaro vēl nepazīstamu cilvēku simpātijas. Kādus trikus viņi bieži vien pielieto un kuros brīžos ir visaktīvākie, skaidro "Reader's Digest" pieaicinātie eksperti.

Lai gan nevajag domāt, ka visiem cilvēkiem, kas uzsāk sarunu, kaut kas "ir aiz ādas", zināma drošība un kritisks skats palīdzēs izvairīties no sāpīgām situācijām nākotnē. Vērts gan piebilst, ka varianti, kāpēc viņi uzrunājuši tieši tevi, var būt ļoti dažādi – reizēm tā var būt vēlēšanās izveidot saikni, lai gūtu "draugu", kurš nekad nespēs viņiem atteikt un pildīs lūgumus, taču dažreiz tā var būt arī daļa no kādas vienreizējas apkrāpšanas shēmas. Tieši tāpēc jābūt uzmanīgiem vērotājiem, lai ne tev, ne arī tuvajiem cilvēkiem manipulators nesastāstītu pilnas ausis ar blēņām un beigu galā neatstātu muļķu lomā.

"Ievainotu" cilvēku meklēšana

Cilvēki, kuri šķietami pavisam dabiski, taču patiesībā ar viltu, mēģina iemantot citu uzticību. Lielākoties viņi meklē cilvēkus, kas ātri pakļausies viņu izdarītajam spiedienam. Tie parasti ir ļaudis, kuri ir emocionāli ievainoti, piemēram, pēc šķiršanās, darba zaudēšanas, veselības problēmu atklāšanas un tamlīdzīgi. Viņi ir īpaši viegls "medījums" manipulatoriem, jo uz brīdi zaudējuši balansu dzīvē.

Taču tikpat viegls ķēriens ir arī tie, kuri piedzīvojuši pozitīvas izmaiņas un sākuši daudz vairāk ticēt labajām lietām, nemaz tā īsti neizsverot to patiesumu. Arī vientuļi, nedroši un gados jauni un nepieredzējuši cilvēki ir manipulatoru redzeslokā.

Ļaušana daudz runāt un sajusties īpašam

Foto: Shutterstock

Manipulators par vienu no saviem galvenajiem uzdevumiem uzskata atrast veidus, kā likt sarunu partnerim sev ticēt tik ļoti, lai viņš savu racionālo domāšanu noliktu otrajā plānā. Un šajā gadījumā viņi visbiežāk izmanto vienkāršu, taču efektīvu stratēģiju – vaicā jautājumus, lai uzzinātu, kādas ir šī cilvēka viskvēlākās vēlmes. Tie, kuri tiek ievilkti manipulatoru tīklos, parasti jautājumus neuzdod. Tāpat viņus neinteresē, kāpēc šis cilvēks ir tik ieinteresēts viņiem palīdzēt, jo visa uzmanība tiek vērsta uz galveno balvu – izskata uzfrišināšanu, maciņa biezuma palielināšanu, attiecību uzlabošanu ar sev tuviem cilvēkiem un tamlīdzīgi.

Viņiem tiek dots mikrofons un iespēja izteikties pēc sirds patikas, tāpēc šie cilvēki jūtas īpaši. Kādam tas var būt pārsteigums, taču cilvēki daudz labvēlīgāk skatās un attiecas pret tiem, kas viņus uzrunā vārdā jau no pirmās iepazīšanās minūtes. Manipulatori nereti šo paņēmienu arī pārnes jaunā līmenī - ar jautājumu: "Sveika, Marija, vai tu mani atceries?" vēršoties pie cilvēka, kuru patiesībā nepazīst. Viņi veic savu mājas darbu, apskata cilvēka fotogrāfiju un uzzina fona informāciju. Liekot galdā dažādus faktus, iepriekš minētajai Marijai pat var šķist, ka viņa tiešām ar šo cilvēku ir iepazinusies, un tādā veidā manipulators šķietami kļūst daudz pazīstamāks.

Pazīmes, kas var liecināt – sarunu biedrs melo, atradīsi šeit.

Vienreizēja uzvaras garša un noslēpumu atklāšana

Vieglākais veids, kā vairot cilvēkam ticību saviem spēkiem, ir dot viņiem iespēju izjust uzvaras garšu. Manipulatori parasti sākuma posmā ļauj arī "upuriem" gūt labumu, izejot no viņa vēlmēm – kādā darījumā iegūt lielāku naudas summu, izjust romantisku ieinteresētību no otra, gūt sabiedrības novērtējumu un tamlīdzīgi. Suns aprakts tajā, ka šī sajūta nav mūžīga, taču cilvēkam nav pamata neticēt manipulatoram, kurš jau reiz viņam palīdzējis un licis justies labi. Šādi viņi iemanto uzticību, kuru pēc tam izmanto sava pašlabuma gūšanā.

Tāpat cilvēki, kuri mēģina citus ievilkt savās shēmās, bieži vien pārliecināšanas nolūkos izmanto savus dramatiskos pieredzes stāstus, kuri reizēm ne uz pusi patiesībā nav tik neveiksmīgi. Viņi būs ļoti atklāti un šķietami ļaus viņus lasīt kā atvērtas grāmatas, īpaši pievēršoties tādiem punktiem kā viņu vēlmes, kļūdas un citas satraucošas tēmas. Kā liecina pētījums, cilvēki daudz ātrāk sāk uzticēties un izjust simpātijas pret cilvēku, kurš nav perfekts, dodot iespēju ar viņu identificēties.

Viltīgi, taču nekaitīgi paņēmieni, kā raisīt interesi par sevi, atrodami šajā rakstā.

Spiediens uz laika limitu

Foto: Shutterstock

Ja tev kāds lūdz palīdzēt, parasti tiek izsvērti visi par un pret, iespējamie risinājumi, lūguma pamatotība un tamlīdzīgas lietas. Tas pats arī sakāms par situācijām, kad tiek izteikts kāds vilinošs piedāvājums, kas nāk ar dažādiem riskiem. Taču manipulatori parasti uzspiež tūlītēju rīcības nepieciešamību.

Tas ir tāpat kā, ieejot veikalā un izvēloties krekliņu uz atlaidēm – tu vēl gribi padomāt, bet pārdevēja uzsver, ka šis ir pēdējais izmērs un maciņam tīkamā cena rīt vai pēc pāris dienām vairs nebūs pieejama. Ar laika limita pieminēšanu manipulatori aicina tevi rīkoties ātrāk, tādējādi neļaujot pārdomāt visas detaļas. Beigu galā var gadīties, ka tavs klupšanas akmens bijusi kādas nianses neizlasīšana vai nepamanīšana, taču vainot pie tā manipulatoru nevar, jo visu darīji pati.

Tomēr uzticību viņi lielākoties veido pamazām, nebūs tā, ka pirmajā vai otrajā tikšanās reizē pasaules vilinošākais piedāvājums tiks nolikts tev uz paplātes. Viņi parasti sāk ar mazām likmēm, tās pamazām paaugstinot atbilstoši tam, cik ātri veidojusies uzticamība.

Ielūkojies šajā materiālā un uzzini frāzes, kuras nereti tiek izmantotas uzticības iemantošanas procesā.

Pozu attēlošana un pierādījumu sniegšana

Pētot, kā cilvēki veido komunikāciju un savstarpējās attiecības, vairākkārt tiek uzsvērta attēlošanas nozīmība, kas paredz - pret cilvēkiem, kuri atkārto tādas pašas kustības un mīmiku, tiek izjustas lielākas simpātijas. Ja cilvēks sarunas laikā nedaudz pieliecas tuvāk, viņš jūtīsies daudz labāk, ja arī pretī vai blakus sēdošais izpildīs šādu pašu kustību. Manipulatori šo triku labi pārzina, tāpēc bieži vien darbojas kā spoguļattēls.

Tāpat šie cilvēki nereti iekaro nepazīstamu cilvēku uzticību, parādot, kā viņi palīdzējuši citiem sasniegt virsotnes, piemēram, viņiem nav problēmu iepazīstināt ar kādu draugu, kuram izdevies nonākt virsotnē, vai parādīt fotogrāfijas ar savu jauno mašīnu, par kuru iepriekš minēts. Ja būsi sastapusies ar manipulatoru, visdrīzāk nekas no tā nebūs patiesība, taču ar reālu piemēru palīdzību (kas patiesībā ir safabricēti) viņi cenšas pārliecināt par sava vārda ticamību.

Vairāk par pārliecināšanas mākslu skaidrots šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!