Foto: Shutterstock
Tā kā lielu dzīves daļu pavadām savā darbā, svarīgi, kā tas mums liek justies. Kāda ir kolēģu un priekšniecības attieksme? Kāda ir atmosfēra? Vai es jūtos labi? Tie ir nozīmīgi jautājumi, uz kuriem būtu patīkami dzirdēt pozitīvu atbildi. Tomēr tā ne vienmēr ir, tāpēc šoreiz piedāvājam iemeslus, kas varētu likt apdomāt ideju par darba pamešanu.

Baumas

Baumošana uzņēmumā var nebūt nekas neierasts. Tomēr, patiesību sakot, baumām ir postoša daba, kas noteikti darbavietā rada saspīlējumu, atgādina "Business Insider" eksperti.

Aprunāšanai "aiz muguras" ir arī šādas sekas:

  • Zūd produktivitāte un tiek izniekots laiks;
  • Rodas saspīlējums starp kolēģiem, arī neiesaistītajiem ir jāieņem kāda pozīcija;
  • Uzvirmo daudz greizu faktu un nepatiesa informācija.

Kopā tas viss rada ļoti nepatīkamu atmosfēru kolektīvā, un tie, kas varbūt pat neapzināti krituši aprunātāju ķetnās, var justies patiešām nepatīkami un emocionāli sagrauti, turklāt tas var traucēt arī viņu profesionālajam sniegumam.

Protams, vienmēr pastāv iespēja no tā visa distancēties, tomēr lielā mērā viss atkarīgs no tevis pašas. Ja tev ir "bieza āda", varbūt notiekošais tevi nemaz netraucēs, bet ir gadījumi, kad mēļu trīšana būtiski ietekmē vēlmi strādāt konkrētajā uzņēmumā.

Agresivitāte un iebiedēšana

Foto: Shutterstock

Ja darbā ir kolēģis, kurš savas attiecības ar tevi vēlas risināt nepieņemamām veidā, vienmēr vari vērsties pie priekšniecības. Tomēr te būtiski saprast – arī vadītāji mēdz izmantot šādas tehnikas, kas noteikti nepalīdz mīlēt savu nodarbošanos un labi darīt darbu. Jebkurā gadījumā, ja jūti, ka netiec ar situāciju galā, vienmēr ir iespēja aiziet. Nepakļaujies šādam spiedienam un neļauj sev nodarīt pāri. Arī emocionālā vardarbība ir vardarbība!
Starp citu, nevar aizmirst arī pasīvo agresivitāti. Ielūkojies šeit un mēģini saprast, vai tavs priekšnieks ir pasīvi agresīvs.

Vēsturiskā lietu kārtība

Foto: Shutterstock

Viss lielā mērā jau ir iestrādājies no pašiem pirmsākumiem. Piemēram, starp kolēģiem allaž var valdīt konkurence. Zināmā mērā tas ir labi, jo liek pacensties vairāk, tomēr - kas par daudz, tas par skādi. Ja cilvēks nokļūst šādā kolektīvā, kur katrs cīnās par savu ādu, var neklāties sevišķi viegli - tev var atlikt vienīgi pielāgoties.

Tāpat vēl viena lieta, kas var būt iestrādājusies no seniem laikiem – strikta uzraudzība. Ja priekšniecība stingri vēro katru darbinieku un, tā teikt, nemitīgi skatās uz pirkstiem, cilvēks var justies neomulīgi. Viņam var sākt likties, ka neviens viņa spējai neuzticas, un šādā baiļu klātesamībā sevi pierādīt ir grūti.

Tomēr šīs un daudzas citas šāda tipa lietas nevar tik ātri izmainīt. Ja tā konkrētajā darbā viss notiek jau ilgus gadus, nāksies pielāgoties vai pakot savas mantas.

Neveiksmīga sastrādāšanas ar sarežģītiem kolēģu tipiem

Foto: Shutterstock

Lūk, dažas pazīmes, kas raksturo narcisus:
  • Viņi jūtas ļoti svarīgi, mēdz pārspīlēt savus sasniegumus, prasmes un talantus;
  • Viņi ir apsēsti ar fantāzijām par neierobežotiem panākumiem, skaistumu un varu;
  • Empātijas un līdzjūtības trūkums;
  • Greizsirdība un nepārtraukta sevis salīdzināšana ar citiem;
  • Pārliecība, ka viņi ir unikāli un īpaši, tāpēc uz viņiem neattiecas tie paši noteikumi un ierobežojumi, kas uz citiem;
  • Milzu problēmas ilgstoši uzturēt veselīgas attiecības;
  • Pastiprināts jūtīgums pret kritiku un apvainojumiem;
  • Mēdz izmantot citus, lai sasniegtu savus mērķus;
  • Nespēja just vainas apziņu, atzīt savas kļūdas un atvainoties.
Ja ikdienā tev ir jāstrādā kopā ar narcisu vai arī šāds cilvēks ir tavs priekšnieks, noteikti vērts iepazīties ar šiem ieteikumiem, kas palīdzēs tavu ikdienu padarīt vieglāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!