Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka atalgojums nereti ir viens no noteicošajiem, kad nepieciešams izlemt – turpināt vai pārtraukt darba attiecības. Tomēr, neskatoties uz priekšrocībām, kā jau jebkura veida attiecībās, tostarp ar partneri, ne visās ir iespējams palikt ilgstoši, it īpaši tad, ja radušās aizdomas – tās ir toksiskas. Visticamāk, pirmajās darba nedēļās nebūs viegli noteikt, vai darba vieta patiesi ir toksiska, bet ir labi prast saskatīt pazīmes, kas par to var liecināt.

Šķiet, ikviens kaut reizi dzīvē ir saskāries ar darba radīto stresu, nepatiku pret saviem kolēģiem vai priekšniecību. Tas nav nekas neparasts, jo neviena darba vieta, lai arī, iespējams, kāds vēlētos šim iebilst, nav ideāla, un vienmēr ir iespējams darba vidi un sniegumu uzlabot. Tomēr tas nebūt uzreiz nenozīmē, ka katra nepilnība vai nepatīkamā izjūta būtu jātulko kā toksiska vide. Patiesībā izteikti toksiskas darba vides nav ļoti bieži sastopamas, tomēr, ja tev ir radušās aizdomas, ka tu tādā strādā, ir laiks no šīs vietas atvadīties.

Varbūt tev ir radies jautājums – kā zināt, ka darba vieta ir toksiska? Lai uz to atbildētu, iedvesmojoties no portāliem ''Forbes'' un ''LinkedIn'', piedāvājam iepazīties ar pazīmēm, kas var liecināt par toksisku darba vietu.

Priekšnieks negatīvais vai narciss


Foto: Shutterstock
Labs vadītājs prot sabalansēt caurspīdīgumu un pozitīvismu – viņš prot iedvesmot savu komandu, neslēpjot patiesību, lai arī cik sliktā gaismā uzņēmums tajā neparādītos. Taču šādu vadītāju visticamāk toksiskā darba vietā nesastapt. Tur darbiniekiem pretim stāvēs priekšnieks, kas zaudējis ticību savai organizācijai, tāpēc uz visu raugās negatīvi, pat uz šķietamiem panākumiem, vai kam raksturīgs narcisisms.

Toksisku darba vietu vadītāji bieži vien savā darbībā nesaskata neko sliktu, citiem vārdiem – jebkura viņa rīcība ir pareiza. Tāpat nekādi noteikumi uz viņiem neatteicas – nedz tie, kas regulē uzņēmuma iekšējo kārtību, nedz tie, kas atbild par tā tēlu. Tomēr šāds uzskats tiem netraucē no citiem darbiniekiem pieprasīt pilnīgu pakļaušanos noteikumiem un prasībām. Ja kāds darbinieks kaut tikai centīsies iebilst noteiktajām prasībām, šāds vadītājs nekavējoties pieņems, ka darbinieks ir nostājies pret viņu, kam var sekot kāda rīcība, iespējams, pat atlaišana.

Klusi, bet tenkojoši kolēģi


Foto: Shutterstock
Iespējams, tavā darba vietā ir atvērtā tipa birojs, kur ar kolēģiem sēdi plecu pie pleca. Varbūt, uzsākot darba attiecības, cerēji, ka starp veicamajiem uzdevumiem varēsi iepazīties ar kolēģiem, nedaudz parunāt par ikdienišķām lietām, taču tevi sagaidījis tieši pretējais – kolēģi ir noslēgušies sevī, viens ar otru sarunājas reti un tik vien kā par darbu. Savukārt pēc pāris nedēļām atklāj, ka paralēli visu darbinieku sarakstei izveidota cita, kurā nav neviena vadības pārstāvja un notiek visas sarunas – darbinieki savstarpēji apmainās ar kritiku par uzņēmumu un vadību.

Tāpat, iespējams, dienās, kad priekšniecība devusies izbraukumos, darbinieki mēdz sapulcēties, lai mutiski apmainītos nosodījumos un tenkās par uzņēmumā notiekošo. Neskatoties uz to, kādas ir šīs negatīvās un nesmukās runas darbinieku starpā, nav šaubu, ka šādā atmosfērā strādāt nav patīkami. Kā arī nekad nevari zināt, vai un kad kāds kolēģis uzgriezīs tev muguru, kas savukārt var ietekmēt tavu karjeru.

Trūkst caurspīdīguma


Foto: Shutterstock
Varbūt, tikko uzsākot darba attiecības, tev šķiet, ka lielākoties visu par to, kā tiek organizēta uzņēmuma darbība, zini, kā arī tev ir skaidrs, kas ietilpst tavos darba pienākumos. Ja arī viss līdz galam vēl nav skaidrs, tev šķiet – ar laiku visu uzzināsi. Tomēr jau pēc neilga laika atklājas, ka daudz tiek paturēts noslēpumā un nekas nekļūst kaut par drusku skaidrāks.

Iespējams, tev ir radušies šādi jautājumi – kā tiek pieņemti svarīgi lēmumi; vai regulāri tiek rīkotas sapulces, kurās var piedalīties tikai izvēlēti cilvēki; kas ietilpst tavos darba pienākumos u. tml. Protams, uz kādu līdzīgu jautājumu tev atbildi neizdosies saņemt, jo katrā uzņēmumā ir lietas, par kurām visi nedrīkst zināt. Tomēr, ja tu nemitīgi esi pārsteigta par to, kā tiek organizēta tava uzņēmuma darbība, tā ir pazīme, ka tavā darba vietā nav caurspīdīguma un tā ir toksiska.

Nevienlīdzīga attieksme un noteikumi


Foto: Shutterstock
Iespējams, tu savā darba vietā ne reizi vien esi novērojusi, ka kāds kolēģis tiek apbalvots ar publisku pateicību vai ar algas pielikumu par viņa rīcību, bet kāds cits par tādu pat rīcību tiek nopelts. Varbūt ikvienam darbiniekam katra darba diena sākas plkst. 8 un beidzas plkst. 18, bet priekšnieks tikmēr nāk un iet, kad vien vēlas. Vai, ļoti iespējams, kāds no darbiniekiem nemitīgi tiek sūtīts uz dažādiem kursiem savu prasmju attīstīšanai, bet citiem tāda iespēja tiek liegta.

Neskatoties uz to, kādi ir šie noteikumi, tas, ka tie attiecas vai neattiecas tikai uz konkrētiem darbiniekiem, ir vēl viena no pazīmēm, kas var liecināt – tava darba vieta ir toksiska. Šāda izturēšanās netieši liecina arī par to, kā vadība izmanto sev piešķirto varu, lai kontrolētu un ierobežotu savus darbiniekus.

Darba vieta izraisa reālu saslimšanu


Foto: Shutterstock
Patiesi toksiskā darba vietā arī pašam centīgākajam, aktīvākajam un punktuālākajam darbiniekam draud risks izdegt, pagurt un fiziski saslimt. Iespējams, tu jau esi novērojusi, ka tavi kolēģi salīdzinoši bieži uz darbu ierodas pārguruši vai ņem slimības lapu pēc slimības lapas, jo ķermenis nespēj atjaunoties un to nemitīgi pieveic slimības. Varbūt līdz šim tu par to tā neesi domājusi, bet tas ir veids, kā tavs organisms mēģina signalizēt, ka kaut kas nav kārtībā, ka tev nepieciešama pauze, vai, ļoti iespējams, jauna darba vieta.

Nav šaubu, ka ikvienā darba vietā, pat sirds darbā, ik pa laikam pārņem stress – tā ir pavisam normāla ķermeņa reakcija un dažādiem dzīves kairinātājiem. Tomēr paaugstināts stresa līmenis var izraisīt gremošanas traucējumus, imūndeficītu un paaugstināt sirds un asinsvadu slimību risku, nemaz nerunājot par kopējas labsajūtas graušanu un iespējamu depresiju. Ja tu jau esi sastapusies ar kādu no stresa radītajām sekām, ir laiks apsvērt darba vietas maiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!