Foto: Shutterstock
Latvijā nesen veiktā aptaujā atklāts, ka, lai gan divas trešdaļas jeb 63% Latvijas sieviešu atzīst, ka komplimentus uzskata par absolūtu nepieciešamību, dažādus uzmanības apliecinājumus ikdienā saņem vien trešdaļa sieviešu. Tāpat secināts, ka nepietiekamā daudzumā labus vārdus ikdienā dzird arī stiprā dzimuma pārstāvji.

Šai sakarā, piedāvājam plašāku ieskatu Latvijas iedzīvotāju komplimentu paušanas prasmēs un īpatnībās, kā arī ekspertu viedokli par labajiem vārdiem, ko ikdienā vēlas dzirdēt gan sievietes, gan vīrieši.

Aptaujātie Latvijas vīrieši komplimentu izteikšanā ir samērā pasīvi - tikai 32% stiprā dzimuma pārstāvju ikdienā velta labus vārdus apkārtējiem, un zīmīgi, ka tikpat daudz ir to sieviešu, kuras ikdienā dzird pozitīvas atsauksmes par sevi. Parasti daiļā dzimuma pārstāves tiek iepriecinātas ar uzslavām par savu ārējo izskatu un kulinārajām prasmēm, kamēr vīrieši saņem vairāk atzinības par profesionālajām iemaņām un humora izjūtu.
Tomēr 59% sieviešu norāda, ka labprāt saņemtu uzmanības apliecinājumus daudz biežāk.

"Vīrieši piekrīt, ka vēlētos dāmas ar labiem vārdiem iepriecināt biežāk, bet vienlaikus ceturtdaļa atzīst, ka neprot izteikt komplimentus. Visticamāk, viņus attur bailes izdarīt kaut ko greizi, bet mīļu uzmanības apliecinājumu sievietēm taču nekad nevar būt par daudz.

Nav svarīgi, kur mēs tos sakām - mājās, darbavietā vai uz ielas - atrast jaukus un iedvesmojošus vārdus var jebkurā situācijā, un šīm lietām vajadzētu pievērst vērību arī ikdienā. Tas neprasa lielu piepūli, taču noteikti padarīs ikviena dienu priecīgāku un attiecības ar tuvajiem cilvēkiem - laimīgākas," norāda aptaujas organizatori.

Aptauja apliecina, ka lielākais vairums jeb 58% sieviešu alkst dzirdēt labos vārdus tieši no savas otrās pusītes. Gandrīz tikpat nozīmīgas sievietēm ir arī uzslavas savā darbavietā, bet tikai pēc tam viņas vēlas saņemt atzinību no saviem bērniem un draugu lokā.

Par daiļā dzimuma iepriecināšanu visaktīvāk jādomā vidzemniekiem un zemgaliešiem, šajos reģionos tikai piektdaļa aptaujāto norāda, ka ikdienā dzird uzslavas un komplimentus no apkārtējiem. Bet vissirsnīgākie cilvēki mīt Rīgā, Kurzemē un Latgalē, kur līdzcilvēkus ar atzinīgu vārdu regulāri novērtē gandrīz katrs otrais.

Papildinot mobilo sakaru operatora "Amigo" veiktās aptaujas datus, piedāvājam arī ekspertu ieteikumus par komplimentiem, ar ko sievietēm neskopoties, ikdienā sarunājoties ar saviem mīļotajiem vīriešiem.

Cieņa

Lai cik banāli tas arī neskanētu, sievietes un vīrieši patiešām ir atšķirīgi. Mēs domājam, rīkojamies un jūtam dažādi – kamēr sievietes mīlētas jutīsies tad, ja partneris izrādīs uzmanību, teiks labus vārdus un liks justies lolotai, vīriešiem ir nepieciešama cieņa. Liekot mīļotajam saprast, ka viņu novērtē un respektē, vīrietis jutīsies harmonijā ar sevi un vēlēsies iepriecināt tevi biežāk!

Pievilcība

Lai gan daudzējādā ziņā esam atšķirīgi, arī vīriešiem laiku pa laikam nepieciešams stiprināt savu ego un pašpārliecinātību. Šai sakarā par ļaunu nenāks atgādināt, ka tavs mīļotais ir izskatīgs, viņam piestāv jaunais krekls vai arī matu griezums. Arī vīrieši vēlas justies pievilcīgi un lepoties ar savu ārieni.

Pateicība

Lai attiecības un mīļotā cilvēka darbi nekļūtu pašsaprotami, zūdot jūsu savstarpējai dzirkstelītei, neaizmirsti vīrietim pateikt "paldies". Tā var būt pateicības izrādīšana kaut par pagatavoto kafijas krūzi, kas nolikta pie gultas, tev mostoties – novērtē viņa žestus, un vīrietis, to jūtot, vēlēsies tevi iepriecināt vēl vairāk!

Uzticēšanās

Kā atzīst Džordžīna Donadio, attiecību konsultante un grāmatas "Changing Behavior: Immediately Transform Your Relationships with Easy to Learn Proven Communication Skills" autore, piemērotākais brīdis, kad vīrietim atklāt savas jūtas, ir pirms mīlēšanās.

Šai brīdī organismā ir augsts oksitocīna līmenis, kas vairo savstarpējo saikni, nodrošina intimitātes un iemīlēšanās sajūtu, tāpēc, pamīšus skūpstiem, vari mīļotajam atklāt savas jūtas un paust uzticēšanos. Visticamāk, viņš tev atbildēs ar to pašu, priecājoties par atklātību.

Lojalitāte

Ik dienas centies atrast veidu, kā mīļotajam likt nojaust par tavu lojalitāti un gatavību sniegt viņam atbalstu ikvienā dzīves situācijā. Vīriešiem ir vajadzīga ne tikai sapratne, maigums un cieņa, bet arī cīņu biedrs, kas būs viņa pusē, neraugoties uz notiekošo. Tas stiprinās jūsu attiecības un radīs kopības sajūtu.

Atvainošanās

Ikviens no mums laiku pa laikam pieļauj kļūdas. Ja spēsi atzīst to, ka tava rīcība bijusi nepareiza, savukārt vīrietim patiešām ir taisnība, viņš ne tikai novērtēs tavu spēju konstruktīvi risināt situācijas, bet arī jutīsies cienīts, novērtēts un saprasts, kas ir ne mazāk svarīgi.

"Tu dari mani labāku"

Populārās grāmatas "Act like a lady, think like a man" autors Stīvs Hārvijs sievietēm iesaka nebaidīties atklāt savu vājumu attiecībās ar mīļoto – ja atzīsi (protams, pamatotu iemeslu vadīta), ka vīrietis ir labojis tava rakstura negatīvās īpašības vai mainījis skatījumu uz pasauli un paplašinājis redzesloku, viņa pašapziņa kļūs spēcīgāka, un cieņa pret tevi pieaugs.

Laime

Laimīga sieviete liek laimīgam justies arī savam vīrietim. Smaids tavā sejā, bezrūpīgi smiekli un neviltots prieks liek vīrietim justies varenam un rada apziņu, ka viņš rīkojas pareizi un ir tevis cienīgs. Savukārt nemitīga nomāktība un īgņošanās spēs sagraut arī pašas harmoniskākās attiecības – mēs patiešām esam mūsu partnera spogulis!

Lepošanās

Ikviens no mums vēlas tikt novērtēts un uzslavēts. Nelaupi mīļotajam šo prieku, laiku pa laikam palepojoties ar viņa sniegumu visdažādākajās jomās - sākot no darba pienākumu teicamas izpildes līdz nevainojamam sniegumam guļamistabā. Tas stiprinās viņa vīrišķību, un tu redzēsi, ka arī pati jutīsies krietni laimīgāka!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!