Foto: Shutterstock
Vai kaislība un mīlestība attiecībās eksistē arī pēc 10, 20 vai 30 gadiem laulībā? Kā norādīts portālā "Psychology today", tāda iespēja patiesi pastāv. Tas, protams, atkarīgs no abiem mīlniekiem, kas strādā pie savām attiecībām un vēlas uzturēt tās mīlošas, jutekliskas, atbalstošas un tuvas arī, piemēram, dzīvojot kopā 20 gadus.

Daži laulībā var nodzīvot 50 gadus un viņiem attiecībās nav vajadzīgi uzlabojumi, bet ir arī tādi, kas ilgojas pēc partnera tuvības, sapratnes un drošības sajūtas. Tāpēc šoreiz "Viņa" pēta, kā iedzīvināt noplakušo tuvību un atjaunot mīlestības saites, kas, iespējams, snauduļo dziļā ziemas miegā.

Ķeries klāt konfliktu risināšanai

Gadu gaitā attiecībās bieži iezogas konflikti un dažādas nesaskaņas, kas neatrisinātas veido arvien lielākas uzskatu sadursmes. Tad nereti kādā brīdī vienam no partneriem apnīk mūžīgie strīdi, kas ne pie kā laba nenoved, un attiecības tiek izbeigtas. Ja atpazīsti sevi, risinājumu sāc meklēt jau šodien.

Kā norādīts "Psychology today", pāri, kas ir ilgstošās un mīlošās attiecībās, pēc konflikta izprot vajadzību tos atrisināt. Vismaz tādā veidā, kas rada situācijas atrisinājumu. Piemēram, brīžos, kad abi strīdaties par to, kurš nomazgās traukus vai notīrīs pie mājas esošo ietvi, ir svarīgi saprast, kāds risinājums var būt labvēlīgs abām pusēm. Turklāt noslēpums slēpjas arī tajā, ka nav vērts otru nosodīt, bet izvēlēties apjautāties un interesēties par otra sajūtām un vajadzībām.

Intīmā tuvība, pieskaršanās un mīlestības izpausme

Foto: Shutterstock

Ilgstošās attiecības vai laulībā nereti gan sieviete, gan vīrietis kļūst atturīgi – iztrūkst intīmās tuvības, pat pieskārienu, skūpstu un apskāvienu. Tomēr arī tiem ir liela nozīme, lai attiecības ilgtermiņā veidotos mīlestības un kaislības pilnas. Portālā "Life hack" norādīts, ka pieskārieni nenozīmē vairākas stundas sēdēt rociņās sadevušiem, bet nozīme ir tam, ka tādi vispār eksistē. Piemēram, vērojot kino, vīrietis apķer savu sievieti, savukārt viņa vienmēr pirms un pēc gulētiešanas iedod mīļu skūpstu.

Arī intīmai tuvībai ir liela nozīme – ar seksu nodarbojas ne tikai jaunieši. Turklāt tas ir nozīmīgs faktors, kas palīdz attīstīties un nenoplakt kaislībai. Tāpat mīts ir arī tas, ka vecāki cilvēki nepiekopj intīmas aktivitātes. Lai kāds arī būtu tavs vecums, attiecību dzirksteli iespējams atjaunot ar tuvību, kurā pazūd nesaskaņas un strīdi, bet veidojas cieša saikne.

Līdzīgi ir arī ar emocionālo saikni, spēju dalīties savās sajūtās un problēmās – tā ir tikpat svarīga kā intīmā tuvība. Viens no ieteikumiem portālā "Psychology today" minēts, ka ir būtiski izvairīties no otra ignorēšanas un izvairīšanās no atklātības. Ja otrs dalās ar savām sajūtām, centies tās uzklausīt un kādā veidā palīdzēt. Tas ļaus uzturēt jūsu abu attiecības un tikt galā ar kārtējiem dzīves līkločiem.

Negaidīti pārsteigumi un atteikšanās no kontroles

Foto: Shutterstock

Kuram gan nepatīk negaidīti pārsteigumi no sava partnera? Ilgstošās attiecības var iezagties rutīna un pieradums, kas var izraisīt pat vienaldzību. Tāpēc, piemēram, mazs pārsteigums no rīta gardu pankūku veidā vai negaidīts aicinājums uz restorānu var būt vajadzīgais impulss, lai attiecībās ienāktu svaigas dvesmas un arī sajūtas. Jo labāk jutīsies attiecībās, jo veiksmīgākas tās kļūs ilgtermiņā.

Tāpat nebaidies otrai pusītei dāvināt. Tās var būt īpašas lietas, piemēram, ģimenes fotogrāfija, taču dāvana var būt arī iedvesmojoša un mīloša ziņa darba dienas vidū. Jāpiebilst, ka dāvanas vērtībai ir maza nozīme. Galvenais, lai saņēmējam ir sajūta, ka uzdāvināta nav konkrētā lieta, bet gan jūsu kopīgā mīlestība.

Vēlme kontrolēt otru atsevišķos gadījumos ir saprotama un pat dabiska. Daži tādi ir vienkārši pēc būtības, bet citi – izmanto kontroli savā labā. Šādos gadījumos svarīgi saprast brīdi, kad kontrole pārņēmusi ne tikai tavas darbības, bet arī emocijas. Tad – apstājies, ievelc elpu un nomierinies, jo nav vērts turpināt kontrolē balstītu strīdu.

Sadarbība un laiks vienam ar otru

Foto: Shutterstock

Savukārt portālā "Cosmopolitan" minēts ieteikums vienmēr censties sadarboties vienam ar otru. Īpaši svarīgi tas ir brīžos, kad otrs ir aizņemts ar svarīgiem darbiem, projektiem vai mācībām. Censties saprast otru un nepārmest nepadarīto, bet gan jebkādā veidā atbalstīt, piemēram, pagatavot vakariņas vai aizvest bērnus brīvdienās, lai otram dotu atpūtu vai laiku darbam.

Turklāt nereti vislielākais atbalsts ir vienkārša būšana blakus, piemēram, tuvinieku nāves gadījumos. Dažkārt nepalīdz vārdi, bet gan apskāviens un apziņa, ka esi un būsi blakus jebkurā gadījumā. It īpaši laulībās, kas ilgst gadiem un kurās emocionālā saikne ir noplakusi.

Ja arī esat kopā daudzus gadus, tas nenozīmē, ka ik dienu būsiet kopā no rīta līdz vakaram. Lai saglabātu jūsu tuvību, mīlestību un arī kaislību, kopīgiem spēkiem ieplānojiet brīžus, ko pavadīsiet divvientulībā. Tie var būt iepriekš minētie randiņi vai vienkārši laiks pie vakariņu galda, kad esat divi vien, norādīts "Life hack". Šajos brīžos varat dalīties pārdomās, sajūtās un pārdzīvojumos, kas tuvinās un liks spēcīgus pamatus mīlošai laulībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!