Foto: PantherMedia/Scanpix
Laiks daudz ko maina - pat attiecības ar mīļoto vīrieti var pārvērsties par čemodānu bez roktura, kuru grūti nest, bet pamest - žēl. Amerikāņu psiholoģe un ģimenes konsultante Beverlija Stouna iesaka sešos soļos pārbaudīt, kāda nākotne lemta attiecībām.

Kā psiholoģe izteikusies izdevumā "Psychology Today", ir daudz iemeslu, kāpēc var sākt plaisāt pašas stabilākās attiecības. Jūs varat būt pavadījuši kopā daudzus gadus, bet pēkšņi ļauties šaubām, vai tiešām blakus ir īstais vīrietis, vai labāk meklēt jaunu tēva kandidātu saviem bērniem, kamēr bioloģiskais pulkstenītis vēl tikšķ un nav par vēlu.

Varbūt tavi bērni ir izauguši un jau aizlidojuši no dzimtās ligzdas, bet divatā ar vīrieti jūties pārāk vientuļi? Lai kāds arī nebūtu konkrētais scenārijs, pieņemt lēmumu par šķiršanos ir grūti.

Rodas sajūta, ka zaudē daļu sevis, mokoties ar jautājumu "palikt vai aiziet", tu ciet, iedzīvojies visos stresa simptomos - sirdsklauvēs, bezmiegā, mūžīgā nogurumā un galvas sāpēs...

Ja joprojām neesi pārliecināta, kāds lēmums būtu vislabākais, pakāpeniski pārdomā psiholoģes piedāvāto sešu soļu taktiku.

1. solis. Sāc būt pati, nevis tas cilvēks, kuru vēlas redzēt partneris


Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai tu bieži centies paklusēt, ja zini, ka tas, ko gatavojies teikt, nepatiks apkārtējiem cilvēkiem? Ja tavs mīļotais vīrietis lūdz izdarīt kaut ko tādu, ko tu nevēlies darīt, vai tu seko viņa vēlmēm mīļā miera labad?

Paradums slēpt savu viedokli un vajadzības, lai izpatiktu otram, galu galā ļoti negatīvi ietekmē tavu pašcieņu, kā arī to, cik laimīga jūties, un, protams, visu tavu dzīvi kopumā.

Lai noskaidrotu, vai jūsu attiecībām ir nākotne, veic šādu eksperimentu. Sarunā ar partneri, ka sāksiet viens otram teikt to, ko patiesi domājat. Dariet to mierīgi, atstājot emocijas aiz borta. Jūs vai nu atgūsiet harmoniskas attiecības kā pāris, vai arī jūsu domstarpības kļūs vēl acīmredzamākas.

2. solis. Beidz uztraukties par to, ko domā citi


Foto: PantherMedia/Scanpix

Nav svarīgi, ko domā, runā vai dara citi cilvēki. Svarīgi saprast, ka tas ir tikai tavs lēmums, ko pieņemsi patstāvīgi.

Piemēram, tavai draudzenei šķiet, ka tava vēlēšanās pamest vīru ir nepamatota. Tu vari atbildes vietā iesmieties, jo domā, ka viņa nav sevišķi gudra, apraudāties, jo augstu vērtē viņas viedokli, vai vienaldzīgi paraustīt plecus - tomēr vislabāk būtu pieņemt viņas vārdus zināšanai un ar to arī aprobežoties.

Nav vērts radīt lieku sasprindzinājumu, pārņemot citu cilvēku trauksmi un bažas. Tā tu iegūsi lielu priekšrocību grūtību pārvarēšanā attiecībās ar mīļoto vīrieti, jo saglabāsi vēsu prātu un spēsi loģiski domāt.

3. solis. Pārtrauc nodarboties ar personības šķelšanos


Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad jāpieņem sarežģīti lēmumi, nereti parādās divas iekšējās balsis, kuras runā viena otrai pretī.

Viena no tām vienmēr atbalsta risku, tās vēstījums skan aptuveni šādi: "Lai kas arī netiktu darīts, viss ir uz labu." Savukārt otra balss čukst, ka šobrīd tu pieļauj ļoti lielu kļūdu, vai arī mēģina tevi pārliecināt, ka tavā situācijā neko nav iespējams mainīt.

Ja tu neapzinies šī iekšējā konflikta pastāvēšanu, tavas domas kā šūpolēs svārstās starp to personības daļu, kas vēlas lidot, un to, kura vēlas stingri stāvēt uz zemes, nezaudējot atbalstu.

Lai atrisinātu iekšējo konfliktu, ļauj savam "piesardzīgajam es" aprunāties ar "pārliecināto es".

Paņem papīra lapu: lai pirmais izsakās "pārliecinātais es"- sāc ar vārdiem: "Esmu pārsteigta, ka tu...". Tālāk uzraksti visu, kas vien ienāk prātā. Pēc tam pieraksti "piesardzīgā es" iebildumus.

Turpini šo dialogu, kamēr nebūs aptvertas visas negatīvās un pozitīvās domas par pašreizējo situāciju un pieņemts dabisks lēmums.

Pēc paveiktā uzdevuma abi polārie uzskati saplūdīs vienā, un tu iegūsi skaidru pārskatu pār notiekošo.

4. solis. Apzinies, ka tu neesi iekļuvusi lamatās, pat ja ir tāda sajūta


Foto: morgueFile

Ja tu vēl neesi pieņēmusi lēmumu, jo tevi ir paralizējušas bailes no vientulības vai perspektīva, ka būs jāmeklē cita dzīvesvieta, ķeries pie ceturtā soļa izpildes.

Pastāvīgi sev atkārto: "Es savā dzīvē varu izdarīt visu, ko vien vēlos. Varu pat nomainīt vārdu un aizbraukt dzīvot uz Kaliforniju."

Kā likums, psiholoģes klientes uz šo ierosinājumu reaģē aptuveni šādi: "Es to nevaru izdarīt. Man ir vīrs un divi bērni, kuriem vajadzīgs mans atbalsts."

Beverlija Stouna viņām iesaka šķirties un atstāt bērnus bijušā vīra aprūpē, bet šādi piedāvājumi viņas šausmina: "Nē, es tā nevaru rīkoties."

Stouna iesaka izrunāt šo frāzi, nomainot "es nevaru" uz "es tā nedarīšu", jo pēc neilgas pretošanās shēma sāks darboties.

Apbrīnojami, kā mainās noskaņa mājās, kur cilvēki sāk saprast, ka neviens viņus nespiež saglabāt ģimeni, bet viņi paši to vēlas.

Jaunatklātā brīvības sajūta vieniem palīdz saprast, ka viņi vēlas saglabāt attiecības, bet citiem - ka viņiem vienmēr ir izvēles iespēja.

5. solis. Seko savām interesēm


Foto: PantherMedia/Scanpix

Pietiek gaidīt glābēju, kas ieradīsies un minūtes laikā atrisinās visu tavā vietā - nevienam citam cilvēkam nav vienīgās pareizās atbildes uz jautājumu "aiziet vai palikt".

Tāpēc jābeidz attaisnot svešas cerības un tiekties atbilst svešiem standartiem. Nebaidies uzvesties "nepareizi"!

6. solis. Padomā, ko tu darītu, ja uzzinātu – tev atlicis dzīvot sešus mēnešus


Foto: PantherMedia/Scanpix

Iztēlojies, ka tev palicis tikai pusgads - diez vai šajā gadījumā tu raizēsies par kaitinošiem sīkumiem, nenozīmīgiem kašķiem vai ķibelēm.

Ja esi nolēmusi pārtraukt attiecības, aizej bez svārstīšanās. Gribi palikt - sāc labot to, kas tevi neapmierina.

Šis vingrinājums ir labs veids, kā ieraudzīt reālo situāciju un saprast savas vērtības.

Dzīve ir pārāk īsa, lai tērētu to nelaimīgai eksistencei. Nevelc garumā šķiršanos no partnera, ja esi sapratusi, ka attiecības beigušās. Vai arī sāc darboties, lai tās uzlabotu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!