Foto: Shutterstock
Lai gan izmesties līdz ādai ir viss, ko gribas darīt, kad termometra stabiņš sasniedzis +30°C atzīmi, šāda cīņa par kvalitatīva un laba miega saglabāšanu nebūs veiksmīgākā.

Tveicē gulēt nepavisam nav viegli. Patiesībā šo sajūtu var raksturot kā briesmīgu. Neprātīgais karstums pavisam noteikti pasliktina miega kvalitāti, norāda portāls "Cosmopolitan". Karstuma viļņi Latviju piemeklē samērā reti, tādēļ gaisa kondicionēšanas sistēma mājās nav tā biežākā parādība, kā rezultātā nakts tiek pavadīta nepārtraukti mostoties un grozoties. Turklāt, ja gultā neguli viena, ir jāizvairās arī no tikpat sakarsušā un pat nedaudz lipīgā partnera, kas guļ tev blakus.

Lai cīnītos ar karstuma radīto slogu, nereti izmantojam dažādus paņēmienus – plaši atvērti logi, ierasto segu nomainām uz plānāku vai guļam tikai zem segas pārvalka, taču dažkārt pat ar šiem līdzekļiem nav gana, tādēļ galvā iezogas doma – labāk nakti pārlaidīšu pilnīgi kaila un kaut nedaudz saglābšu zaudēto miegu. Tomēr miega speciālists Jūlijs Patriks neiesaka gulēšanu kailam uzskatīt kā miega kvalitātes uzlabošanas opciju, jo patiesībā tas var tikai kaitēt. "Var šķist vilinoši karstās naktīs gulēt bez drēbēm, lai ķermeni uzturētu vēsu," stāsta eksperts, "taču šāda rīcība miegu var tikai pasliktināt. Sviedri, kas izdalījušies cilvēkam guļot kailam, paliek turpat uz ķermeņa. Ja gulēsi ar plānām drēbēm, tās absorbēs sviedrus, kas nakts laikā būs izdalījušies, tādā veidā tevi atvēsinot."

Lai arī cik karsts būtu tavā mājoklī, miega speciālists atgādina, ka naktī ķermeņa temperatūra vienmēr pazeminās. Tā vietā, lai dotos gulēt bez drēbēm, izvēlies uzvilkt pēc iespējas plānāku pidžamu no dabīgiem materiāliem, piemēram, kokvilnas vai lina.

Vienkārši veidi, kā palīdzēt sev aizmigt karstumā

  • Lai izvairītos no istabas sakaršanas, visas dienas garumā guļamistabā žalūzijas un aizkarus atstāj aizvērtus, lai istabu neapspīdētu saule.
  • Ja istabas temperatūra ir augstāka par ārā esošo, tieši pirms došanās pie naktsmiera atver visus iespējamos logus, lai mājokli piepildītu ar patīkamu vēsmu un svaigu gaisu. Logu atvēršanai un kārtīgai mājokļa izvēdināšanai vajadzētu kaut nedaudz pazemināt istabas temperatūru, atvieglinot aizmigšanas procesu.
  • Pusstundu pirms naktsmiera ieteicams doties dušā, kas lielai daļai cilvēku kalpo kā veids ātrākai iemigšanai. Karstais laiks nenozīmē, ka dušai jābūt aukstai. Ja esi cilvēks, kas mīl mazgāties siltā dušā, droši vari to darīt.
  • Karstuma viļņos, ja tas ir iespējams, novieto gultas matraci uz grīdas. Karstais gaiss koncentrējas tuvāk griestiem, tādēļ, jo zemāk atradīsieties, jo vēsāks arī būs gaiss.
  • Desmit minūtes pirms došanās gulēt iemērc kājas aukstā ūdenī, jo tieši caur pēdām siltums tiek zaudēts visātrāk. Arī aizmigšana ar mitriem matiem efektīvi atvēsinās ķermeni.
  • Izvairies no fiziskajām aktivitātēm pirms došanās gulēt, jo tas tikai paaugstinās ķermeņa temperatūru.
  • Karstajā laikā atsakies no pikantām un smagām vakariņām.
  • Dienas laikā dzer daudz ūdeni. Ķermeņa dehidratācija ir viens no biežākajiem iemesliem, kas apgrūtina efektīvu aizmigšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!