Foto: DELFI

Terēza Meja ir viena no pēdējā laikā redzamākajām politiskajām personām ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē. Viņas vārdu un seju saista ar daudz pelto "Brexit", tomēr politikas zinātāja norāda, ka Britu premjerministri un Konservatīvās partijas līderi patiesībā nevar saistīt ar Lielbritānijas lēmumu izstāties no Eiropas Savienības.

Meja ir otrā Lielbritānijas premjerministre sieviete. Jau agrā jaunībā viņa sapņoja kļūt par valsts vadītāju, tiesa, Meja vēlējās būt pirmā, nevis otrā sieviete šajā amatā. Jāpiebilst, ka viņa ir pazīstama arī ar drosmīgu apavu izvēli un mīlestību pret modi. Viņas kurpes mēdza nonākt stila cienītāju redzeslokā jau ilgi pirms viņas vārds izskanēja pasaulē saistībā ar atbildīgo lomu "Brexit" jautājumā.

Mācītāja meita no Saseksas


Terēza Meja (dzimusi Breizija) ir dzimusi 1956. gada 1. oktobrī Īstbornā, Saseksas grāfistē. Kā raksta "Biography", tagadējās Lielbritānijas premjerministres tēvs bija mācītājs, bet māte – mājsaimniece. BBC ziņo, ka Mejas tēvs Huberts Breizijs gāja bojā autoavārijā. Viņa meita tad bija 25 gadus veca. Meja uzauga vidusšķiras ģimenē un lielu daļu savas bērnības pavadīja Oksfordšīrā.

Meja savas skolas gaitas uzsāka klostera skolā, bet vēlāk mācījās ģimnāzijā Vītlijā. Jaunā Terēza Breizija aktīvi iesaistījās ciemata dzīvē. Viņa piedalījās tēva pantomīmas projektā, kā arī sestdienās piestrādāja vietējā maiznīcā, lai nopelnītu sev kabatas naudu. Jau tajā laikā jaunā dāma interesējās par modi un runāja par savām ambīcijām, no kurām viena bija – kļūt par pirmo sievieti Lielbritānijas premjerministres amatā.

Meja savus studiju gadus pavadīja Oksfordas Universitātē, kas būtiski ietekmēja gan viņas privāto dzīvi, gan karjeru. Trešajā studiju gadā (1976. gads) Meja iepazinās ar savu vīru Filipu Meju. Tagadējās valsts vadītājas jaunības dienu draugs Pats Franklands 2011. gadā intervijā BBC Radio 4 atklāja, ka Meja nekad nav slēpusi savas politiskās ambīcijas. Kad Margareta Tečere 1979. gadā kļuva par Lielbritānijas premjerministri, Meja nav bijusi sajūsmā par to, ka ir apsteigta.

Foto: Vida Press

No ģeogrāfijas studentes par premjerministri

Pēc tam, kad Meja bija ieguvusi grādu ģeogrāfijā, viņa uzsāka savas darba gaitas finanšu sektorā. Jau tajā laikā bija skaidrs, ka jaunā profesionāle savu dzīvi vēlas saistīt ar politiku. BBC raksta, ka viens no pirmajiem Mejas soļiem politikā bija vietējās padomnieces amats Londonas dienvidu rajonā Mertonā. Lēnām viņa sāka kāpt augstāk pa politiskās karjeras kāpnēm.

Meja vairākkārt neveiksmīgi mēģināja tikt ievēlēta Apvienotās Karalistes parlamentā. Veiksme viņai uzsmaidīja 1997. gadā, kad pie varas nāca Tonijs Blērs no Leiboristu partijas. No 1999. gada Meja ir bijusi vairāku ēnu kabinetu locekle. 2010. gadā viņa kļuva par Lielbritānijas iekšlietu ministri un amatā pavadīja sešus gadus.

Tad, kad 2016. gadā Apvienotās Karalistes iedzīvotāji referendumā nolēma par izstāšanos no Eiropas Savienības, no Konservatīvās partijas līdera un premjera amata atkāpās Deivids Kamerons. Meja paziņoja par savu kandidatūru partijas līderes amatam, kas nozīmēja arī kandidēšanu premjeres amatam. Tā Meja uzņēmās "Brexit" vadību.

Daudz peltā un nepareizā "Brexit" seja

Foto: Vida Press

Jautāta par Mejas lomu "Brexit", politikas pētniece Žaneta Ozoliņa norāda, ka viņu patiesībā nevajadzētu uzskatīt par šī procesa seju. "Ja "Brexit" arī ir kāda seja, tad tā ir Kamerona seja. Meja uzņēmās ārkārtīgi sarežģītu un atbildīgu pienākumu – pildīt to, ko sabiedrība referendumā bija izlēmusi." Pētniece norāda, ka, meklējot informāciju par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, Mejas seja noteikti ir redzama, bet kā politisks fenomens "Brexit" ir jāattēlo ar Kamerona seju.

"Jāteic, ka Mejai nebūt nav tas vieglākais pienākums šajā brīdī, jo viņa ir viskritizētākā persona gan Briselē, gan Eiropas Savienības galvaspilsētās, gan pašā Lielbritānijā, gan pasaulē. Nevienam nav īsti skaidrs, ko tad briti grib, ko viņi vēlas sasniegt, un Meja patiesībā ir vienīgā, kas šajā brīdī mēģina kaut ko darīt." Ozoliņa norāda, ka kritikas vietā, iespējams, vajadzētu Mejai izteikt līdzjūtību.

Pētniece ir pārliecināta, ka jebkurš cilvēks, kas atrastos Mejas vietā, neatkarīgi no dzimuma, partejiskās piederības, vecuma vai kāda cita rādītāja, būtu tikpat nemīlēts un kritizēts kā viņa pašlaik. "Šeit dzimuma elementi noteikti nespēlē lomu. Un jāteic, ka laimīgā kārtā rietumu tradicionālajās demokrātijās arvien mazāk un mazāk tiek diskutēts, kāda ir sievietes vai vīrieša loma politikā. Tas vairāk, iespējams, attiecas uz austrumu kultūras tradīcijām. Ja mēs paskatāmies, kuri ir visvairāk izsmietie politiskie tēli Krievijā, tad tā ir Angela Merkele un Terēza Meja," piemēru min pētniece.

Premjere, kas mīl kurpes un modi

Viens no Mejas hobijiem ir gatavošana. BBC raksta, ka britu premjerei pieder vairāk nekā 100 pavārgrāmatu. Tāpat ietekmīgā sieviete labprāt laiku pa laikam dodas pastaigās kalnos. Tomēr viena no zināmākajām un apspriestākajām Mejas kaislībām ir mode. Politiķe pat kādā intervijā atklājusi, ka viena no lietām, ko noteikti vēlētos paņemt līdzi uz vientuļas salas, ir žurnāls "Vouge".

Jau pašos karjeras sākumos Meju pazina, pateicoties viņas drosmīgajām apavu izvēlēm. Kā raksta "Bustle", vieni no zīmīgākajiem un spilgtākajiem Mejas apaviem ir augstpapēžu laiviņas ar leoparda ādas rakstu. Turklāt tās nav vienīgās košās kurpes viņas garderobē. Acīgākie modes mīlētāji noteikti ir ievērojuši, ka Meja vispār ir iecienījusi leoparda rakstu savos apavos. Tāpat nereti viņas ietērpā vērojamas arī citas drosmīgas kombinācijas.

View this post on Instagram

A post shared by Theresa May (@theresamay) on Jul 10, 2018 at 2:56am PDT
View this post on Instagram

A post shared by Theresa May (@theresamay) on Aug 29, 2018 at 12:33am PDT

Par privāto dzīvi runā nelabprāt

Par Mejas privāto dzīvi publiskajā telpā ir pieejams ļoti maz informācijas. Arī pati viņa par to runā reti. BBC raksta, ka ar savu vīru Filipu politiķe iepazinās savā trešajā studiju gadā Oksfordā. Četrus gadus pēc pazīšanās, 1980. gada 6. septembrī, abi mija gredzenus. Tiek baumots, ka pāri iepazīstināja bijusī Pakistānas premjerministre Benazira Buto. Pārim bērnu nav.

Tāpat zināms, ka Mejai ir pirmā tipa cukura diabēts. Plašākai sabiedrībai viņa to atklāja 2013. gadā, norādot, ka līdz mūža galam divas reizes dienā viņai ir nepieciešamas insulīna injekcijas. Ar slimību Meja esot iemācījusies sadzīvot, un tā nekādā veidā neietekmē viņas karjeru un spēju pildīt darba pienākumus.

Foto: Vida Press

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!