Foto: Shutterstock

Kamēr vasara kavējas, vēl ir laiks pirms pludmales sezonas piestrādāt pie slaidajām līnijām. To var darīt gardi un veselīgi, ar jūnija ogu karalieni - zemeni.

Zemenes ir bagātas ar antioksidantiem, uzlabo vielmaiņu un mazina ēstgribu. Zemenēm ir augsta diētiskā vērtība - 100 grami satur tikai 40-50 kaloriju. Veselīga dzīvesveida un pilnvērtīga uztura eksperte Dagnija Brūvere uzskata, ka katram cilvēkam gadā vajadzētu apēst vismaz piecus kilogramus zemeņu.

Šo ogu ne velti dēvē par superproduktu, jo tās labvēlīgā ietekme uz veselību ir plaša. Piemēram, zemenes mazina asinsspiedienu, holesterīnu un uzlabo sirds asinsriti, uzlabo gremošanu, tās palīdz vēža profilaksē, padara tvirtāku ādu u.c.

"Cilvēku organismā C vitamīns dabīgā veidā neizstrādājas, tādēļ mums tas ir jāuzņem ar uzturu. Zemenēs ir ļoti daudz C vitamīna, kas ir svarīgs mūsu imūnsistēmai un redzei. Tāpēc zemenes vajadzētu ēst gan tagad, kamēr svaigas, gan arī sasaldēt rudens un ziemas periodam," stāsta Brūvere.

Pēc ekspertes pieredzes, labs veids, kā īstenot zemeņu diētu, ir tās pievienot katrai ēdienreizei. "Piecas dienas katrai ēdienreizei pievienojam zemenes. Protams, jāseko līdzi porciju lielumam un kopējam dienā uzņemtajam kaloriju daudzumam – tam nevajadzētu pārsniegt 1200 kaloriju," uzsver Brūvere.

Lūk, daži ieteikumi ēdienreizēm:

Brokastis

Auzu pārslas ar zemenēm un kanēli. Ieberam bļodiņā sauju auzu pārslas, pārlejam ar karstu ūdeni un ļaujam ievilkties 5-7 minūtes. Pēc tam pārkaisām ar kanēli un pievienojam zemenes.

Foto: Shutterstock

Augļu salāti. Sagriežam vienu vidēja izmēra ābolu, banānu un pievienojam tasi zemeņu. Klāt var baudīt zemas kaloritātes dabīgu jogurtu bez krāsvielām.

Pusdienas

Spinātu un zemeņu salāti ar pekanriekstiem un kazas sieru. Spinātus (tik, cik sirds vēlas), sajauc ar vienu tasi zemeņu, sauju pekanriekstu un šķēli kazas siera.

Foto: Shutterstock

Sparģeļu, zemeņu un tītara filejas salāti. Buntīte svaigu sparģeļu, viena tase zemeņu, apmēram 80 grami tītara filejas. Visu sajauc kopā. Ja vēlas tad var pievienot mērci – mazliet citrona sulas un olīveļļas. Garšai – pārkaisa ar sakapātiem pētersīļiem un sauju pekanriekstu.

Vakariņas

Grieķu jogurts ar zemenēm. Sajaucam aptuveni vienu tasi grieķu jogurta ar vienu tasi zemenēm.

Foto: Shutterstock

Kvinoja ar mango un zemenēm. Novāram sauju kvinojas (vārot pievieno tējkaroti eļļas un laima sulas). Pēc tam jau gatavai kvinojai pievieno pusi sagriezta, vidēja izmēra mango (otro pusi var nākamajā rītā izmantot smūtijam) un 6-7 zemenes.

Ja starp ēdienreizēm gribas ko uz kārā zoba, tad var pagatavot zemeņu un jogurta smūtiju (galvenais izmantot dabīgo jogurtu bez krāsvielām) vai arī vienkārši ēst svaigas zemenes.

Foto: Shutterstock

Lai arī daži no mums skumīgi secina, ka zemenes izraisa alerģiju, tad, iespējams, ir pavīdējis cerību stariņš. Nesenākie uzturzinātnieku pētījumi liecina, ka alerģija rodas, tad ja zemeņu laikā uzturā lieto daudz medus vai ja ogas ēd kopā ar pienu, krējumu vai cukuru. Lai vai kā, visveselīgāk zemenes ir lietot svaigas bez piedevām. Un jo vairāk - jo labāk!

Dagniju Brūveri varēs satikt HELSUS festivāla Uztura dārzā, kas norisināsies no 22.-23.augustam Lucavsalā. Vairāk informācijas meklē šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!