Foto: Shutterstock
Viena no izplatītākajām mūsdienu biroju darbinieku problēmām ir muguras sāpes. Tomēr no tām ir iespējams izvairīties, ja vien ik dienu ievēro dažus vienkāršus paņēmienus.

Sēdi pareizi

Nav nepieciešams smalks un īpaši ergonomisks dizaina krēsls, bet gan tāds, kurā jūties ērti, kas atbalsta muguru un atbilst tās izliekumam. Krēsla atzveltnei jāatbalsta mugura un jāpalīdz tai turēties "S", nevis "C" formā, raksta žurnāls "The Health".

Turklāt jāatceras arī regulāri piecelties no ērtā krēsla, katru pusstundu izstaigāties un izstaipīties, lai samazinātu mugurai radīto slodzi.

Turi taisnu muguru

Atceries, kā vecāmamma lika turēt muguru taisni? Un viņai bija taisnība, arī fizioterapeiti iesaka staltu stāju kā vienu no prevencijas pasākumiem, lai nesabojātu muguru. Iedomājies līniju, kas iet taisni pa vidu ķermenim, un turi visu – plecus, gurnus, ceļus, pat ausis tā, lai tie būtu it kā piestiprināti šai līnijai. Iztēlojies, ka galva ir šīs līnijas vienā galā, kakls to turpina utt.

Izvēlies apavus ar mīkstām zolēm

"Ja kurpju zoles ir plānas un cietas, ik reizi, kad sper soli pa asfaltu vai citu cietu materiālu, dod triecienu kauliem un muskuļiem, kas to tālāk novada uz mugurkaula lejasdaļu," skaidro "The Health". Tas attiecoties gan uz kurpītēm ar plānu zoli, gan augstpapēžu kurpēm. Visveselīgākie un muguru saudzējošākie apavi ir skriešanai domātie ar biezu mīkstu zoli, kas darbojas kā amortizators.

Ja šādi apavi nav pieejami, labi noderēs arī kurpēs ieliekamās vai ortopēdiskās zolītes, kas nebūt nav dārgas, jo arī tās var palīdzēt absorbēt triecienu. Savukārt staigāšanai pa mājām izvēlies čības ar biezu zoli.

Nesmēķē

2010. gadā publicēts 40 pētījumu apkopojums parādīja, ka tieši smēķētājiem sāpes muguras lejasdaļā ir daudz biežāk sastopamas nekā nesmēķētājiem, raksta "The Health".  Iespējams, tas ir tādēļ, ka smēķēšana kaitē asinsvadiem un paaugstina asinsspiedienu, kā arī ilgtermiņā pasliktina asinsriti.

Cel smagumus pareizi

Visi zina, ka lieli smagumi jāceļ, izmantojot kājas, nevis muguru. Tomēr, kā ar vieglākām lietām? Ja kaut kas jānovieto uz augstāka plaukta, nestiepies, pakāpies ar vienu kāju uz ķebļa vai krēsla, ja iespējams atbalsties pret atzveltni vai sienu un tad novieto vajadzīgo lietu.

Neguli uz augsta spilvena

Gulēšana uz diviem vai trim spilveniem ātri vien var novest pie tā, ka jau pēc neilga laika jutīsies kā princese uz zirņa, kas pie mazākās kustības izjūt nepatīkamas sāpes. Augsts pagalvis liek kakla muskuļiem visu laiku būt saspringumā, skaidro "The Health".
Izvēlies vienu, ne pārāk mīkstu un augstu spilvenu, kas ļauj izbaudīt miegu un ķermenim atrasties normālā pozā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!