Foto: PantherMedia/Scanpix

Līdz lielākajam sporta labdarības pasākumam "Nike Riga Run" ir palikusi vairs tikai viena diena, šobrīd daudzus, kas plāno startēt, uztrauc savas izvēlētās distances veikšana. Savukārt, tie, kas līdz šim nav gatavojušies, nevar izlemt, vai piedalīties.

Ja arī tevi māc šaubas, atceries, ka piedalīties viennozīmīgi var jebkurš un ar jebkādu fiziskās sagatavotības līmeni – galvenais ir izvēlēties savai fiziskajai sagatavotībai atbilstošu mērķi.

Ja visas vasaras laikā nav veikti pietiekami daudz regulāri skriešanas treniņi (vismaz divreiz nedēļā), tad, viennozīmīgi, par savu dalības mērķi nevajadzētu izvirzīt kļūt starp līderiem.

Pirmkārt, "Nike Riga Run" piedāvā iespēju piedalīties vairākās skriešanas, nūjošanas un iešanas disciplīnās – 10km, 5km un kopā ar vēl 3 draugiem vai paziņām veikt 4x2,5km distanci, līdz ar to atbilstoši savām sajūtām jeb fiziskajai sagatavotībai ir iespēja izvēlēties sev atbilstošu distances veikšanu.

Otrkārt, šis ir pasākums, kura mērķis ir atbalstīt projektu "Mazajām Sirsniņām" - palīdzēt bērniem, kuriem ir liegts šāds prieks piedalīties jebkādā skriešanas pasākumā.

Savukārt tie, kas ir kārtīgi trenējušies visas vasaras garumā, protams, var izvirzīt papildus jau sev vēl augstākus mērķus, jau nosakot vai nu vēlamo rezultātu vai sasniegto vietu.

Lai ikvienam vieglāk būtu īstenot savu mērķi, būtiska loma ir arī spēku sadalei distancē. Pēc starta šāviena vienmēr skrējiena temps ir ļoti augsts, un, esot uz šī pozitīvā emociju viļņa, ir vēlme skriet visiem līderiem līdzi.

Pirmie divi kilometri, skrienot kopā ar pūli pakaļ skrējiena līderiem, aizrit nemanot. Taču, ja netiek ievērots savs plānotais temps un sākuma daļā tiek skriets daudz ātrāk, kā nepieciešams, lai sasniegtu sava rezultāta mērķi, ir iespēja, ka jūs diezgan strauji piemeklēs spēku lūzuma punkts un atlikušie kilometri būs veicami ar ļoti lielu piepūli.

Un var gadīties, ka pirmo kilometru pārāk ātrā tempa izvēles dēļ neizdodas sasniegt savu vēlamo rezultātu. Tāpēc ieteicams jau sacensību pirmos kilometrus iesākt savā plānotajā tempā, un beigās būs gan fiziski vieglāk veicama distance, gan arī izvirzītais mērķis tiks sasniegts.

Turklāt, ja pirms pēdējiem 2-3 veicamajiem kilometriem, līdz šim skrienot vēlamajā tempā, jūtaties, ka spēka ir pietiekami un, turpinot šādi skriet, pēc finiša nebūs tāu izsīkums, tad šis ir brīdis, kad var palielināt savu sākotnējo tempu un finišējot būsiet sasniedzis vēl augstāku rezultātu, kādu sākotnēji izvirzījāt.

Galvenais, skrienot sacensībās kādu no izvēlētajām distancēm, ir izvirzīt sev atbilstošu mērķi un iesākt distances sākumu sev vēlamā tempā, lai distanci varētu izbaudīt ar prieku un sasniegt sev izvirzītā mērķa rezultātu.

Raksts tapis sadarbībā ar Baltijā lielāko sporta un labdarības pasākumu "Nike Riga Run", kas notiks šī gada 13., 14. septembrī. Sīkāku informāciju un iespēju pieteikties meklē "Nike Riga Run" mājas lapā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!