Foto: Shutterstock

Āda ir pats lielākais cilvēka orgāns, un tā atrodas ārpus ķermeņa. Aukstā laikā par to ir jārūpējas ikvienam, bet cilvēkiem ar diabētu tai jāpievērš pastiprināta uzmanība. Cukura līmeņa mērīšana un veselības stāvokļa uzmanīšana var būt īpaši sarežģīta, ja āda ir atdzisusi vai ir bijusi pakļauta aukstuma kaitīgajai ietekmei.

"Verywell" raksta, ka aukstums var radīt arī citas problēmas, piemēram padarīt ādu sausu un likt tai sasprēgāt, radot labvēlīgu vidi dažādām infekcijām. Tā kā diabēta slimnieku imūnsistēma jau ir pakļauta papildu izaicinājumiem, viņiem ir paaugstināts risks iegūt dažādas infekcijas. Lūk, daži ieteikumi, kas var palīdzēt uzturēt labu ādas stāvokli.

Izvairies no karstām dušām

Iespējams, ka patiešām jūties nosalis, bet centies pārvarēt vēlmi ieiet ļoti karstā dušā. Pārāk karsts ūdens var sausināt ādu, kas vēlāk radīs nepatīkamas sajūtas, piemēram, ādas sprēgāšanu un niezi. Izmanto siltu ūdeni. Ja plāno iet vannā, tā temperatūru pārbaudi ar elkoņa palīdzību. To dari pirms iekāpšanas ūdenī.

Mitrini ādu no iekšienes un ārienes

Auksts laiks var būt maldinošs – ķermenis daudz lēnāk uzsilst, bet tas nenozīmē, ka tu nezaudē šķidrumu ar sviedriem vai citos veidos. Atceries, ka arī ziemā ir jālieto pietiekams daudzums nesaldinātu dzērienu. Tāpat neaizmirsti, ka ādai palīdzēt var arī mitrinoši krēmi: pēc mazgāšanās uzklāj līdzekli uz kājām un rokām, bet atceries, ka krēms starp kāju pirkstiem var veicināt sēnīšu infekciju, tāpēc šīs vietas labāk izlaist.

Mazgā rokas ar ziepēm un siltu ūdeni

Cukura līmeņa mērīšana ziemā var būt sarežģīta, īpaši, ja rokas ir sausas un nosalušas. Neizmanto alkoholu saturošus līdzekļus, lai tīrītu rokas, jo tie var sausināt ādu, padarot cukura līmeņa mērīšanu sarežģītāku. Roku mazgāšanai ar ziepēm un siltu ūdeni ir vairākas priekšrocības: tā palīdz atbrīvoties no dažādām baktērijām un netīrumiem, vienlaikus sasildot rokas. Tāpat asinsriti var uzlabot, berzējot plaukstas vienu pret otru.

Valkā apavus, kad labi der

Lai izvairītos no tulznām un noberzumiem, valkā apavus, kas labi der. Gadījumos, ja valkā biezas zeķes kāju turēšanai siltumā, pārliecinies, ka tās nenospiež tavas pēdas un apavi to valkāšanai nav par šauru. Noberzumi un tulznas ir vieta, kur var attīstīties iekaisumi un infekcijas.

Aizsargā plaukstas un pēdas

Investē siltos cimdos un elpojošās zeķēs, lai aizsargātu ādu no izžūšanas, ko izraisa aukstums. Nav nekā sāpīgāka par sarkanām, aukstumā sasprēgājušām rokām. Siltas rokas ar koptu ādu motivēs pārbaudīt cukura līmeni pietiekami bieži un neliks vēlēties izlaist kādu mērījumu.

Uzturi veselīgu cukura līmeni

Ja āda jau kļuvusi sausa un tā ir sasprēgājusi, ir ļoti būtiski uzturēt veselīgu cukura līmeni. Ja tas būs pazemināts, brūces dzīs lēnāk. Veselīgs cukura līmenis palīdzēs izvairīties no dažādām infekcijām. Lēni dzīstošas brūces kombinācijā ar paaugstinātu cukura līmeni asinīs var izraisīt nopietnas slimības, ļaunākajā gadījumā var nākties veikt amputāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!