Foto: Shutterstock

Demence ir laikā iegūti prāta darbības traucējumi, ko var izraisīt slimības vai smadzeņu bojājumi. Šī slimība parasti skar cilvēkus gados un nereti ir saistīta ar iedzimtību, tomēr arī dzīvesveids ir ļoti svarīgs, ja vēlies saglabāt savu prātu skaidru arī vecumdienās.

"Pirmā lieta, ko cilvēks, manuprāt, var darīt, ir mēģināt iepazīt un izprast sevi – kāds ir mans temperaments, ar kādu raksturu un temperamentu es esmu piedzimis, kas ir manas stiprās puses, kas ir manas vājības, varbūt man ir kaut kādi trūkumi, vai es varu iemācīties ar tiem sadzīvot, vai es varu tos kaut kā kontrolēt, uzlabot, pārmainīt," par to, kā sevi pasargāt no dažādām psihiskām kaitēm, teic psihiatre Inga Zārde.

Tāpat viņa norāda, ka nepieciešams rūpēties par lietām, kas nodrošina cilvēka labsajūtu, piemēram, pietiekamu miega daudzumu, veselīgu uzturu, pietiekamu kustību daudzumu, kā arī stresa kontroli. Tāpat ļoti svarīgi ir neignorēt grūtības, runāt par tām ar saviem tuviniekiem, kā arī nepieciešamības gadījumā lūgt speciālista palīdzību.

Ja vēlies samazināt risku vecumā ciest no demences, ir ļoti svarīgi rūpēties ne tikai par savu emocionālo labsajūtu, bet arī veselību kopumā. Piedāvājam iepazīties ar "Prevention" ekspertu nosauktajiem faktoriem, kas palielina risku ciest no demences vecumdienās.

Pieņemšanās svarā

Foto: Shutterstock
Protams, reti kurš cilvēks pieņemas svarā apzināti. Parasti to dara sportisti, kas vēlas iekļauties noteiktā svara kategorijā, un cilvēki, kas vēlas iegūt lielāku muskuļu masu. Ja to nedari apzināti un tas nenotiek speciālistu uzraudzībā, pieņemšanās svarā ir lieta, ko noteikti nevajadzētu ignorēt un atstāt pašplūsmā. Liekais svars un aptaukošanās ir cēloņi ļoti daudzām veselības problēmām – gan fiziskām, gan garīga rakstura.

Cilvēkiem ar paaugstinātu ķermeņa masas indeksu ir lielāks risks ciest no demences nekā tiem, kuru svars ir normas robežās. Jo lielāks ķermeņa masas indekss, jo augstāks ir demences risks – katras piecas indeksa vienības palielina risku ciest no demences par apmēram 30 procentiem.

Ķermeņa masas indeksu iegūst, ķermeņa masu kilogramos divas reizes dalot ar auguma skaitlisko lielumu metros. Aptaukošanās pirmā pakāpe tiek noteikta, ja šis skaitlis ir lielāks par 30. Otrā pakāpe – ja tas ir augstāks par 35, bet aptaukošanās slimība tiek konstatēta gadījumos, ja ķermeņa masas indekss ir 40 un vairāk. Vairāk par to, kā atšķirt apaļumus no liekā svara un aptaukošanās, lasi šeit.

Paaugstināts cukura līmenis asinīs

Foto: F64
Nekontrolēts otrā tipa cukura diabēts arī tiek saistīts ar paaugstinātu demences risku – paaugstināts cukura līmenis asinīs bojā visus cilvēka orgānus, ieskaitot smadzenes. Pat nelielas izmaiņas cukura līmenī var radīt sarežģījumus. Cilvēkiem, kam ir pirmsdiabēta stadija un nedaudz paaugstināts cukura līmenis, ir par 20 procentiem lielāks risks ciest no demences.

Šāda sakarība skaidrojama ar to, ka paaugstināts cukura līmenis ir cieši saistīts ar iekaisuma procesiem, kas bojā smadzenes. Lai pārliecinātos, ka tev nav pirmsdiabēta stadijas vai otrā tipa cukura diabēta, sasniedzot 45 gadu vecumu, ieteicams veikt ikgadējās veselības pārbaudes. Cilvēkiem, kas cieš no liekā svara, regulāras pārbaudes jāuzsāk agrākā vecumā. Ar vairākiem faktoriem, kas norāda uz pirmsdiabēta stadiju un palielinātu cukura diabēta risku, tu vari iepazīties šeit.

Mazkustīgs dzīvesveids

Foto: Shutterstock
Atteikšanās no saldumiem noteikti neuzlabos tava ķermeņa muskulatūru. Kustības ir ļoti būtiskas ne tikai tava ķermeņa labsajūtai, bet arī optimālas smadzeņu darbības nodrošināšanai. Vingrošana palīdz izdalīties olbaltumvielām, kas novērš smadzeņu šūnu atmiršanu un veicina jaunu veidošanos. Cilvēkiem, kam šo olbaltumvielu ir vairāk, ir zemāks demences risks.

Ja līdz šim neesi bijusi ļoti aktīva un sportiska, nekad nav par vēlu sākt kustēties. Ir izpētīts, ka cilvēki, kas pārsnieguši 50 gadu vecumu un cieš atmiņas problēmu dēļ, situāciju var uzlabot ar fizisku aktivitāšu palīdzību. Pietiks ar 30 minūtes ilgu pastaigu vai vieglu skrējienu katru dienu, lai uzlabotu atmiņu un kognitīvās spējas.

Ja tev ir grūtības saņemties un saglabāt motivāciju, lai sportotu, iepazīsties ar Lienes Uresinas ieteikumiem mērķu sasniegšanai. Ļoti iespējams, ka tie noderēs ne tikai, lai vairāk kustētos, bet arī realizētu citas ieceres.

Pilnīga atteikšanās no taukvielām

Foto: Shutterstock
Atceries, ka pilnīga atteikšanās no taukvielām nenāk par labu nevienam. Taukvielas ne vienmēr padara resnu, bet tās ir nepieciešamas, lai aizsargātu tavu ķermeni un smadzenes. Cilvēki, kas ikdienā uzņem vairāk tauku, bieži uzņem mazāk ogļhidrātu, īpaši vienkāršo ogļhidrātu, kas būtiski ietekmē cukura līmeni asinīs un var veicināt iekaisuma procesus, kas kaitē smadzenēm.

Uztura speciāliste Eva Kataja skaidro, ka taukiem cilvēka organismā ir ļoti liela nozīme – tie piedalās hormonu ražošanā, palīdz uzlabot ādas stāvokli un aizsargā sirdi. Tāpat tauki nepieciešami iekaisuma procesu ierobežošanai, kā arī tam, lai uzņemtie vitamīni labāk uzsūktos. Vairāk par iemesliem, kāpēc no tauku lietošanas uzturā atteikties nevajadzētu, lasi šeit.

D vitamīna trūkums

Foto: stock.xchng
D vitamīna trūkums ir izplatīta problēma cilvēkiem, kas dzīvo mūsu platuma grādos. Ziemas laikā ne vienmēr ir iespējams uzturēties ārpus telpām tik ilgi, lai organisms varētu sintezēt nepieciešamo D vitamīna daudzumu. Lai arī saules stari nav vienīgais D vitamīna avots, ļoti daudzi cilvēki nepievērš arī pietiekamu vērību savam uzturam un neuzņem vajadzīgo vitamīna daudzumu.

D vitamīns ir nepieciešams, lai nodrošinātu dažādas ķermeņa funkcijas, un optimāla smadzeņu darbība ir viena no tām. Cilvēkiem, kam trūkst D vitamīna, ir par 53 procentiem lielāks risks ciest no demences nekā tiem, kam vitamīna netrūkst. Cilvēkiem, kam ir būtisks D vitamīna trūkums, risks ciest no demences ir vēl lielāks. To, vai D vitamīna organismā ir pietiekami daudz, ir iespējams noskaidrot, veicot asinsanalīzes.

Par produktiem, kas satur D vitamīnu, lasi šeit.

Diētisko dzērienu lietošana

Foto: Shutterstock
Ir izpētīts, ka mākslīgie saldinātāji ievērojami palielina Alcheimera slimības risku. Cilvēkiem, kas vismaz reizi dienā dzer dažādas diētiskās limonādes, kam pievienoti mākslīgie saldinātāji, ir trīs reizes lielāks risks ciest no šīs slimības nekā personām, kas nelieto uzturā produktus ar mākslīgajiem saldinātājiem. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka uzturā jālieto saldinātie dzērieni ar cukuru – arī tie ir kaitīgi veselībai. Slāpju veldzēšanai vislabākais un veselīgākais dzēriens ir ūdens.

Saldinātie dzērieni neatkarīgi no tā, vai to sastāvā ir mākslīgie saldinātāji vai cukurs, tiek saistīti ar iekaisuma procesiem, kas bojā smadzenes. Tāpat tie var veicināt citu slimību, kas palielina demences risku, attīstību. Saldinātie dzērieni tiek saistīti ar tādām slimībām kā otrā tipa cukura diabēts un sirds slimības.

Dzīve satiksmes tuvumā

Foto: DELFI
Izrādās, ka tavas prāta spējas ietekmē arī tas, cik tuvu intensīvai transporta satiksmei atrodas tavs mājoklis. Tas nozīmē, ka pilsētu iedzīvotājiem ir augstāks risks ciest no demences nekā laukos mītošajiem. Cilvēkiem, kuru mājoklis atrodas ne vairāk kā 50 metru attālumā no objektiem ar dzīvu transporta satiksmi, ir par septiņiem procentiem lielāks risks ciest no demences nekā tiem, kuru mājoklis atrodas vismaz 300 metru attālumā no ceļiem ar intensīvu satiksmi.

Pētnieki uzskata, ka veselības problēmas izraisa gaisa piesārņojums, jo ir atrasta saistība starp to un sirds slimībām. Tiek pieļauts, ka piesārņojums, nokļūstot asinīs, veicina iekaisuma procesu veidošanos, kas ietekmē gan sirds, gan smadzeņu veselību. Dzīve klusā un nomaļā ciematiņā noteikti ir veids, kā samazināt risku ciest no demences vecumdienās.

Vientulība

Foto: Shutterstock
Cilvēkiem, kas jau tā jūtas nelaimīgi, jo nav atraduši savu otro pusīti, šis faktors var likt justies vēl nomāktākiem. Izrādās, ka cilvēkiem, kas ir izvēlējušies dzīvi vienatnē vai vienkārši nav varējuši atrast piemērotu partneri, ir par 42 procentiem lielāks risks ciest no demences nekā cilvēkiem, kas ir precējušies. Savukārt atraitņiem un atraitnēm demences risks ir par 20 procentiem lielāks. Tas tādēļ, ka cilvēki bez stabilām attiecībām biežāk jūtas vientuļi un nomākti.

Neatkarīgi no tā, kāds ir tavs attiecību statuss, nodrošinies ar draugu, radu un tuvinieku atbalstu ikdienā. Tas palīdzēs uzveikt skumjas un vientulību. Pavadi laiku ar saviem mīļajiem, kļūsti par brīvprātīgo vai atrod kādu citu nodarbi, kas ļauj tev būt sociāli aktīvai ikdienā. Tas tevi padarīs laimīgāku un palīdzēs izvairīties no ļaušanās skumjām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!