Foto: Shutterstock

Miegā aizrit gandrīz trešā daļa mūsu dzīves. Tas ir ļoti svarīgs, lai netrūktu spēka un enerģijas un lai justos labi. Bet – ko darīt, ja vakaru pēc vakara nevari aizmigt? Lai tev palīdzētu, piedāvājam iepazīties ar "Health" un "Medical Daily" sagatavotajiem ieteikumiem, kas atvieglos iemigšanu, ja plāno tikai nosnausties vai dodies pie miera, lai dusētu līdz nākamajam rītam.

Noliec malā telefonu

Vēršanās dažāda veida ekrānos, tai skaitā viedtālrunī, negatīvi ietekmē tavu spēju iemigt, jo ekrāni izstaro zilu gaismu. Tā veicina hormonu, kas atbildīgi par miegu, līmeņa izmaiņas. Ļoti būtiski ir nelietot datoru vai tālruni vismaz dažas stundas pirms miega. Plašāk par to, kā tieši tālruņi ietekmē tavu spēju aizmigt, lasi šeit.

Izvairies no trokšņiem

Foto: Shutterstock
Cilvēkiem ar trauslu miegu ļoti būtiski ir tas, kādas skaņas ir dzirdamas gulēšanas laikā. Traucēt var gan krācošs mīļotais, gan mājai garām pabraukusi smagā automašīna. Ja arī tava guļamistaba nav pietiekami klusa, palīdzēt var divas lietas. Visvienkāršākais risinājums ir ausu aizbāžņi, bet palīdzēs arī gulēšanai piemērotas mūzikas atskaņošana. Parasti miegam traucē nevis vienmērīgas un nomierinošas skaņas, bet gan pēkšņi trokšņi. Mūzika vai dabas skaņas gulēšanas laikā neļaus tos pamanīt.

Meditācija

Viens no iemesliem, kāpēc nevari iemigt, ir nespēja nomierināties un aizmirst par ikdienas raizēm un rūpēm. Ja tieši pirms gulēšanas mēdz pārcilāt galvā visu, kas noticis pa dienu, pārtrauc to darīt. Par sarežģītām lietām centies nedomāt vismaz divas stundas pirms dodies pie miera. Tev var palīdzēt meditācija. Tās tehnikas ir dažādās. Tu vari dziļi ieelpot un izelpot, mēģinot koncentrēties tikai uz elpošanas ritmu, vari mēģināt koncentrēties uz saspringtākajām vietām savā ķermenī un iztēloties, kā tās atbrīvojas. Tāpat vari vienkārši mēģināt domās vizualizēt kādu patīkamu un nomierinošu ainu.

Ieelpo nomierinošas smaržas

Foto: Shutterstock
Viena no smaržām, kas pazīstama ar savu nomierinošo efektu, ir lavanda. Cilvēki, kas iemigšanas laikā jūt lavandas smaržu, guļ ciešāk un pamostas enerģiskāki. Lavandas smaržu vari sajust, aizdedzinot aromātisko svecīti, noliekot uz galda vāzi ar tās ziediem, kā arī uzklājot sejas krēmu ar lavandas smaržu. Ja katru reizi pirms došanās miera sajutīsi lavandas smaržu, tavs organisms pie tās pieradīs, un tā palīdzēs labāk iemigt.

Ievēro režīmu

Ir ļoti būtiski atcerēties, ka ķermenis pierod pie rutīnas un režīma. Ja katru dienu pēcpusdienā nosnaudīsies vienā un tajā pašā laikā, tev tad jau sāks nākt miegs pats no sevis. Ja ikdienā nevari aizmigt, izstrādā rutīnu un mēģini doties pie miera katru vakaru vienā un tajā pašā laikā.

Sagatavo ķermeni mieram

Ja tev ir grūtības aizmigt, vari izmēģināt pavisam vienkāršu triku ķermeņa sagatavošanai mieram. Sasprindzini kāju pirkstus, tos saliecot, aizskaiti līdz septiņi un atslābini. Līdzīgi mēģini sasprindzināt un atslābināt arī citas muskuļu grupas, lēnām virzoties uz augšu līdz pat kaklam. Tas palīdzēs atslābināt ķermeni un vieglāk iemigt.

Pieraksti savu dzīves ritmu

Foto: Shutterstock
Ja nevari aizmigt, iespējams, pie vainas ir tavs dzīvesveids. Dienasgrāmata, kurā pieraksti to, cik daudz kafijas izdzer, kad un cik daudz sporto, ko tu apēd, cikos iemiedz un kad pamosties, var palīdzēt. Iespējams, jau pati pamanīsi lietas, ko vajadzētu mainīt, lai labāk varētu aizmigt, bet, ja ne – speciālistam šādi pieraksti ļoti palīdzēs atrast labāko risinājumu tavai problēmai.

Atvēsinies

Cilvēki guļ labāk, ja gaisa temperatūra telpās ir zemāka. Noregulē temperatūru savā guļamistabā uz 18 grādiem vai zemāk. Ja naktīs ciet no svīšanas un karstuma viļņiem, palīdzēs mitruma uzsūcoši palagi un elpojoša kokvilnas pidžama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!