Foto: PantherMedia/Scanpix

Drīzumā Anglijā un ASV iznāks grāmata "Saldā tablete jeb kā mēs tiekam kontrolēti ar hormonālo kontracepciju". Tajā apgalvots, ka tabletes spēj nomākt sievišķību un negatīvi ietekmēt atmiņu, vēsta Daily Mail.
Grāmatas autore Holija Griga – Spalla uzskata, ka sievietes, kuras bez ierunām akceptē tik spēcīgu medikamentu lietošanu, savā ziņā atbalsta dzimumu nevienlīdzību, kura joprojām ir sastopama mūsdienu sabiedrībā.

Grāmatā rakstniece atklāj, ka laikā, kad pati lietojusi hormonālo kontracepciju, viņa jutusi nošķirtību no sevis un savas sievišķības.  "Gadu gaitā, kamēr lietoju kontracepciju, es nejutu nekādu saistību starp sevi, savu ķermeni un pasauli man apkārt, starp mani pašu un sievišķību," stāsta Holija.

2011. gada pētījumi liecina, ka hormonālā kontracepcija tiešām spēj ietekmēt atmiņu. Pētījums tika veidots no divām sieviešu grupām. Puse lietoja hormonālās kontracepcijas tabletes, bet otra puse tās nelietoja. Abām grupām tika rādīti attēli un stāstīts konkrēts stāsts par kādu auto negadījumu, kurā cietis viens zēns.

Rezultāti rāda, ka sievietes, kuras lieto tabletes, notikumu atceras vairāk tieši emocionāli – ka zēns ir bijis ievainots un, kas ar viņu noticis tālāk slimnīcā, kamēr sievietes, kuras tabletes nelietoja, atceras vairāk notikuma detaļas, piemēram, kā izskatījās konkrētas lietas un kur tās bija novietotas.

Holija uzskata, ja atmiņa medikamentu ietekmē pārveido mūsu pagātnes pieredzi un regulē mūsu uzvedību nākotnē, tad medikamentiem, pat mazās devās, var būt tālejošas sekas.

Ir pierādīts, ka mainot testosterona līmeni sievietes organismā, tiek nedabiski ietekmēta viņas partneru izvēle. 2012. gada pētījumi atklāj, ka sievietes, kuras lieto hormonālo kontracepciju (kura nomāc dabisko testosteronu), piesaista vīriešus ar zemāku testosterona līmeni.

Tomēr pastāv uzskats, ka anti-tablešu aktīvistu argumentiem ir arī savi trūkumi. Plaši pārstāvēts ir uzskats, ka hormonālā kontracepcija nenodara nekādu kaitējumu, ja vien ir pareiza izvēlēta, atbilstoši katrai sievietei individuāli. Ja tā nav, tad tā var ietekmēt sievietes uzvedību, darot to nervozu un emocionālu.

Grāmata lasītājiem būs pieejama no septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!