Foto: LETA
Sabiedrībā pastāv priekšstats, ka brūnais cukurs ir veselīgāks par balto - tā nav taisnība. Krāsa nav noteicošais faktors, kādēļ izvēlēties vienu vai otru veidu. Kādas ir pazīstamā brūnā cukura atšķirības, ko ņemt vērā, izvēloties veselīgāko, skaidro uztura speciāliste Ilze Lutere.

Baltais jeb rafinētais cukurs ir vispazīstamākais no visiem. Tas atrodams katrā mājās, to izmanto tējas, kafijas saldināšanai un visbiežāk lieto mājās ēdiena gatavošanai. Baltā cukura mazie kristāli ir piemērotāki ilgai uzglabāšanai, jo tie nezaudē savu formu un tik ātri nesalīp. Tomēr šis cukurs, ko visbiežāk lietojam uzturā, nav veselīgākais no visiem pieejamajiem.

" Baltais cukurs ir rafinēts, attīrīts. Tas ir 100% tīrs ogļhidrāts, tajā nav nekādu minerālvielu, bioloģiski aktīvu vielu – nekā organismam vērtīga," skaidro uztura speciāliste.

Brūno cukuru nav tik viegli nopirkt, galvenais, kam ir jāpievērš uzmanība, lai tas ir nerefinēts vai līdz galam neattīrīts, jo bieži vien tirdzniecībā parādās cukurs brūnā krāsā, kas izskatās kā brūnais cukurs, bet tas īstenībā ir vienkārši iekrāsots.
Ilze Lutere

Brūnajā cukurā ir saglabājies melases sīrups, kas piešķir tam raksturīgo patīkamo garšu. Tumši brūnais cukurs ir dzidrākā krāsā, ar spēcīgāku melases garšu nekā gaiši brūnais cukurs. Brūnajam cukuram ir tendence salipt, jo tas satur vairāk mitruma nekā baltais cukurs. Bagātīga aromāta, satura dēļ, brūnais cukurs ieteicams piparkūku, maltās gaļas, ceptu pupiņu un citu līdzīgu ēdienu gatavošanai, raksta sugar.org.

"Brūnais cukurs ir līdz galam neattīrīts, tā sastāva ir melase, līdz ar to brūnajā cukurā ir ļoti daudz visādas bioloģiski aktīvas vielas, minerālvielas. Zemāks glikēmiskais indekss, tāpēc tas tik strauji neceļ cukura līmeni asinīs,'' stāsta Lutere.

Melase ir tumšs, biezs šķidrums, kas paliek pāri pēc cukura kristalizācijas un ūdens izdalīšanas no ekstrakta.

“Brūno cukuru nav tik viegli nopirkt, galvenais, kam ir jāpievērš uzmanība, lai tas ir nerefinēts vai līdz galam neattīrīts, jo bieži vien tirdzniecībā parādās cukurs brūnā krāsā, kas izskatās kā brūnais cukurs, bet tas īstenībā ir vienkārši iekrāsots,” atklāj uztura speciāliste.

Foto: Shutterstock

Svarīgākā atšķirība, izvēloties veselīgāku cukuru, ir ražošanas veids, nevis krāsa, jo veikalos nopērkams brūnais cukurs, kas ir tikpat neveselīgs, cik baltais. Galvenais pārbaudīt uz iepakopjuma, lai cukurs nav rafinēts, jo tad tā sastāvā ir minerālvielas un bioloģiski atīvas vielas un tas ir mazāk kaitīgs veselībai.

"Dienas cukura deva cilvēkam bez veselības problēmām ir ne vairāk kā 10 procenti no dienas enerģētiskās vērtības, tās ir divas ēdamkarotes. Bet jāsaprot, ka tas ir tas cukurs, kas ir gan saldinātos dzērienos, gan jogurtā, gan mājas gatavotos ēdienos – visur,'' norāda Lutere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!