Foto: PantherMedia/Scanpix

Otrdiena, 7. aprīlis, ir starptautiskā Veselības diena, un viens no veselības stūrakmeņiem ir normāls svars, kura pamatā ir veselīgs dzīvesveids un pareizs uzsturs. Lūk, ko par tā saukto "dīvāna, kartupeļu un pults sindromu" un to, kā izvairīties no aptaukošanās, saka Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docente un dietoloģe Laila Meija.


Aptaukošanās
mūsdienās ir nopietna un aktuāla problēma, un galvenais aptaukošanās cēlonis ir neveselīgs dzīvesveids – pēdējo gadu desmitu laikā cilvēki par maz kustas un par daudz uzņem kalorijas. Tas ir nosaukts par dīvāna, kartupeļu un pults sindromu – cilvēks sēž uz dīvāna, ēd čipsus un skatās televīziju vai izmanto datoru.

"Aptaukošanās cēlonis ne vienmēr ir tikai burgers un kola. Ārsti zina, ka aptaukošanās cēlonis ne vienmēr tik viegli atrodams un bieži ir ļoti grūti ir cīnīties ar aptaukošanos. Līdz ar to tika radīta teorija "programmēts, lai būtu aptaukojies". Tas nozīmē, ka, bērniņam jau piedzimstot, ir ieprogrammēts, ka 40 gadu vecumā viņu sagaida aptaukošanās, un par to ir atbildīgas daudzas cilvēku radītas vielas, kas izjauc cilvēka fizioloģisko metabolisma regulāciju, izjauc tauku metabolismu – tauku šūnas veidojas lielākas un vairāk. Turklāt daudzām vielām ir iedarbība uz endokrīno sistēmu, uz hormonu veidošanos. Tātad – mainās cilvēka apetīte, mainās sāta sajūta un ēdiena izvēle," stāsta docente Laila Meija.

Galvenās vielu grupas, kas izjauc organisma līdzsvaru:

· pesticīdi, kas ir augļos un dārzeņos,

· plastifikatori (visplašāk lietotie ir ftalāti, kas plastmasu padara elastīgu un cietu, – tie ir pārtikas plēvē, mākslīgajā ādā, daudzās bērnu rotaļlietās),

· bisfenols A (BPA), kas sastopams plastmasas izstrādājumos, konservu iekšējā pārklājumā u. c.

Ko vajadzētu ievērot:

· Izvairīties no plastmasas!

· Iegādāties ekoloģiskos sadzīves kopšanas līdzekļus un ikdienā mājas uzkopšanā u. c. vairāk izmantot ūdeni!

· Būt fiziski aktīvam, svīst, lietot daudz ūdens un šķiedrvielas, kā arī baudīt veselīgu pārtiku!

Kopš 1950 gada pēc Pasaules Veselības organizācijas  ierosinājuma 7.aprīlis visā pasaulē tiek atzīmēts kā Pasaules veselības diena. Ik gadu šajā dienā sabiedrības uzmanība tiek vērsta uz kādu aktuālu sabiedrības veselības problēmu un tiek aizsāktas pasākumi un akcijas, kas turpinās vēl ilgi pēc pašas Veselības dienas izskaņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!